Drecera de l’Àngel

Durant temps, segons es diu a la guia de Montserrat. Itinerari (1909), la Drecera de l’Àngel fou el camí de ferradura més adequat per pujar de Monistrol de Montserrat al monestir de Santa Maria, mentre no es feu la carretera l’any 1860. Fins 1697, any en que es feu la carretera de can Maçana, la drecera de l’Àngel i el camí de la Costa de Collbató eren els únics camins de ferradura que pujaven al monestir de Santa Maria.

Segons la guia de 1909 no es tenen notícies per on passava el camí que anava al monestir de Santa Cecília abans de 1697. S’indica, com hipòtesi, que el camí podria passar pel camí dels Degotalls i arribant a l’indret conegut avui com el pedrís dels Bisbes baixava a un camí que coincidiria amb el que ara és la traça de la carretera de can Maçana seguint en direcció cap a ponent. Hauria passat per la roca dels Àngels¸ avui desapareguda al fer l’ampliació de la carretera, i continuaria per trobar la drecera d’en Janon i un kilòmetre més enllà, després del torrent del Cavall Bernat, a ma dreta es creuava amb l’inici del camí de la drecera de l’Àngel (el que avui és coneix com a baixada dels Matxos) mentre que el camí cap el monestir de Santa Cecília seguiria més enllà.

La drecera de l’Àngel tenia un dels seus extrems en el camí del monestir de Santa Cecília, o carretera de can Maçana tal com es coneix avui. Mol probablement l’inici no era el que avui permet baixar per conegut camí dels Matxos. Molt probablement sortia uns metres abans i baixava en suau pendent per anar a trobar el camí dels Matxos després de les actuals marrades. El camí de la drecera baixava per la carena de Canfranc, creuava l’actual carretera de Monistrol de Montserrat, entre la masia de la Creu (avui Hotel de la Colònia Puig) i l’Hotel Marcet (avui Monestir de sant Benet) passat el qual tornava a baixar per la carena i tornava a creuar la carretera poc abans del pas a nivell del tren cremallera. Degut la construcció del monestir de sant Benet la traça del camí de la drecera de l’Àngel es modificà lleugerament en aquest indret. El camí original està avui dins del jardí del monestir de Sant Benet. Tampoc hi ha pas a nivell perquè el nou traçat del tren cremallera ha substituït aquest pas per un pont.

Un cop el camí ha creuat per segon cop la carretera el camí baixa per la carena de l’Àngel i passa per damunt d’un petit túnel del tren cremallera conegut com la Mineta, dit també com túnel de l’Àngel. Tot seguit el camí frega la capella de l’Àngel a Monistrol de Montserrat. Aquesta capella dóna el nom a tot el camí. La drecera entra al municipi de Monistrol de Montserrat pel carrer de l’Àngel. Aquest camí està molt ben conservat i ens alguns indrets encara es conserva l’empedrat original. A la guia de 1909 es diu “es quasi segur que per ell baxà Sant Ignasi al dirigirse á la ciutat de Manresa”. Encara que, no sembla que sant Ignasi de Loiola passà per aquí.

Aquest camí permetia pujar des de Monistrol de Montserrat al Monestir de Santa Maria de forma directa gràcies a que carenava, en part, la serra de Canfranc i tot seguit pujava a buscar el que deuria ser el camí carreter antic que unia el Monestir de Santa Maria amb el Monestir de Santa Cecília.

Drecera de l”Angel format GPX

Drecera de l”Angel format KML

image_pdfimage_print