Valor simbòlic

Quasi bé tothom sap com és el perfil de Montserrat. És inconfundible. La seva forma tan peculiar forma part de l’imaginari dels catalans i de moltes persones que han visitat aquesta muntanya. Un cop vista, la seva forma es inesborrable.

La forma de forma de Montserrat ha donat peu a moltes lectures, interpretacions, lectures i evocacions. La imatge d’aquesta muntanya forma part de l’imaginari dels catalans. El seu perfil singular és perfectament identificable des de qualsevol indret de Catalunya. No hi ha distància que impedeixi albirar en l’horitzó el particular traçat de la serralada de Montserrat.

Des de sempre Montserrat ha desvetllat un enorme interès. Moltes persones l’han dibuixat o pintat, altres han reproduït la seva forma en gravats i representacions de pietat popular o la imatgeria culte. La representació senzilla o elaborada a partir de la cartografia ha orientat les passes de molts excursionistes. Ha estat un muntanya profusament retratada o fotografiada. Primer amb les primigènies càmeres clares i avui amb les modernes tècniques fotogràfiques o de filmació. Les noves tecnologies han possibilitat representar la seva forma de manera tridimensional.

La forma esdevé símbol i és cultura. Aquesta forma perfila una identitat.