PAISATGE

El massís de Montserrat té una morfologia singular, única. D’uns 10 km. de llargada per 5 d’amplada, amb un perímetre de 25 km. i una altura màxima de 1.235 m. – s’aixeca quasi bé a plom sobre les terres baixes. El contrast d’aquestes alçades és un tret característic d’aquesta muntanya. Per la seva situació i context, Montserrat és una muntanya isolada i ben visible des d’una gran extensió de les terres catalanes.

 Molts autors destaquen la seva bellesa natural, formada per una vegetació abundant, malgrat la manca d’aigua, enmig de la grandiositat i originalitat de les agulles i roques. La bellesa natural de Montserrat ha estat un sentiment permanentment present en moltes de les descripcions de la muntanya. En el text Montserrat muntanya de Catalunya s’explica com ha anat evolucionant la comprensió de la muntanya de Montserrat com a paisatge al llarg dels anys.

Montserrat. Guia historic del pelegrí Mirada a la muntanya, al monestir i al santuari de Santa Maria de Montserrat a inicis del segle XX.

La distància dóna una perspectiva interessant a la mirada del paisatge. El perfil montserratí ha estat captivador de moltes mirades que l’han dibuixat o fotografiat procurant retallar les agulles montserratines sobre el cel.

]El promotor de la Colònia Puig i l’Hotel Restaurant del mateix nom, J. Esplugas Puig (J.E. Puig) fou un conegut fotògraf barceloní del finals del segle XIX i inicis del XX. Aquesta fotografia de Montserrat és de 1892. Fou feta des de l’estació de tren Monistrol-Nord l’actual estació de Renfe de Castellbell i el Vilar. L’altra fotografia està fet 127 anys després des del mateix indret.

Fotografia de J.E.Puig, 1892 feta des de l’estació de Monistrol-Nord, Castellbell i el Vilar 

Fotografia de Montserrat feta des de l’estació de Renfe de Castellbell i el Vilar, des del mateix indret on J.E.Esplugas fue una fotografia el 1892

 

 
 
Retornar a Muntanya