Camins

Montserrat, com es diu en la introducció al llibre Montserrat. Guia itineraris de Jordi Oliver i Pausas, forma part de les sensacions més íntimes de moltes persones. L’excursionisme català ha tingut sempre a Montserrat com un símbol i un destí de moltes caminades i passejades. Això ha estat possible per l’existència de molts camins i caminois que solquen el massís en totes les direccions. Gràcies a l’esforç tenaç i continuat de moltes persones s’han fet i s’han mantingut els camins. Montserrat és un vertader sistema de camins.

Moltes persones han dedicat moltes hores de treball per desbrossar i condicionar els camins, conservar-los i senyalitzar-los a fi del seu ús amable i còmode. Avui, els camins de Montserrat són un bé patrimonial que cal mantenir amb cura perquè formen part de la nostre història i són memòria viva. Gràcies als treballs de Pere Bosquets i Codorniu, el mencionat Jordi Oliver i Pausas, i Ramon Ribera i Mariné, tenim la sort de disposar d’un sistema de camins a Montserrat molt complert.

Per aquests camins han transitat llenyataires i carboners; bandolers i aventurers; soldats napoleònics i sometents; peregrins i excursionistes; guardes forestals; bombers i equips de rescat. Totes aquestes persones s’han fet seus els camins, als han humanitzat i ara en poden gaudir. Per això, per responsabilitat i respecte, cal mantenir els camins i respectar-los perquè tothom els pugui fer servir sense cap risc i aportant la màxima seguretat. Això comporta respectar les senyals i el seu estat.

 
 
Retornar a Muntanya

image_pdfimage_print