Zona 3. Vessant Sud-Est del massís

Aquesta zona està dominada pel llarg torrent de la Salut que desguassa directament al riu Llobregat  a les proximitats de l’indret anomenat el Cairat en l’entorn de Ca N’Astruc. Abans de fer-ho es anomenat torrent de Ca N’Astruc. Aquest torrent es alimentat per diversos torrents secundaris que provenen de la part del massís propera a l’entorn de les ermites de Sant Joan i Sant Onofre, i la serra Llarga.

Sietma hidrologia zona 4 i 3

Sistema hidrològic del massís de Montserrat. En primer terme la Zona 3 i al seu darrera la Zona 4

El primer torrent rellevant és el torrent que té la capçalera al peu de l’ermita de Santa Caterina. Aquest torrent, en el tram que transcorre entre el serrat del Penitent, a l’oest, i la serra de Sant Joan a l’est, rep el nom de torrent de Santa Caterina. Un cop passat la font Seca s’anomena torrent de la Font Seca i, després de l’ermita de la Salut, i quan deixa l’orientació sud i va cap a l’est, anant a buscar el riu Llobregat entre el massís i la muralla que formen les elevacions de la serra de Can Rogent i la serra d’en Rubió.

El següent torrent és el torrent de Sant Joan que s’origina al peu de la capella de Sant Joan i transcorra entre la serra de Sant Joan, a l’oest, i la serra Llarga a l’est. Aquest torrent, un cop passat el camí de la Costa o de les Bateries, rep el nom de torrent Fondo i baixa per la vessant est del serrat de les Garrigoses. A la fi d’aquest serrat, el torrent rep per la seva esquerra el torrent de la Font dels Escolans. Aquest s’origina en un petit barranc de la serra Llarga. Al peu d’aquest serrat el torrent s’encaixona i abans d’arribar al camí de les Feixades indret singular del camí de la Fita, es troba el Pas de la Barra.

El següent torrent emissor del torrent de la Salutés el torrent de la Bellasona que s’origina al peu del final de la serra Llarga a l’entorn conegut com a  Pla de Sant Miquel o dels Soldats.

 

Hidrologia cara sud est

Hidrologia de la Zona 3 del massís de Montserrat