Font de l’Alba – Torrent de can Martorell

A la muntanya de Montserrat hi ha diverses fonts anomenades font de l’Alba. Una d’elles es troba al peu de la carretera BP 1103, en el quilòmetre 4,390, a la banda de la muntanya de can Maçana al monestir de Santa Maria de Montserrat. Les coordenades són x= 400241 y=4607190 (UTM, ERST 89) alçada 693 metres. La font emergeix en el punt on un dels torrents que són capçalera del torrent de can Martorell és interceptat per la carretera. Aquests torrents baixen de la muntanya entre el serrat del Casot, a l’esquerra, i la carena de la Creu de Ferro a la dreta.

La font fou totalment captada l’any 2006 per subministrar aigua a la urbanització del Casot perquè les diferents reformes de la carretera de can Maçana havien malmès les aportacions d’aigua al Casot. Actualment, aquesta font és gestionada per Aigües de Manresa tal com indica una placa on hi ha la captació. Totes les fonts captades per ús públic estan obligades a tenir una placa indicant el seu aprofitament. El tub de captació d’aquesta font s’ajunta amb el que prové de la veïna font del Bull i el nou tub segueix força amagat per la cuneta carretera avall en direcció al quilòmetre 4. Un poc abans d’aquest punt, el tub traspassa travessa la carretera, aprofitant un petit clavegueró situat al peu de la cova dels Lladres, i baixa avall per la carena del Casot cap a les cases de la urbanització del mateix nom.

Segons em comentà Ramon Bisbal, actual director del Parc Natural de Montserrat, abans de les grans barrinades per la reforma de la carretera de can Maçana, la font de l’Alba tenia una generosa sortida d’aigua a diferència de la veïna font del Bull. Un cop fet l’aprofitament d’aquesta font s’adoptà com toponímia la referència a les albes que hi havia en el seu entorn. Sorprèn l’absència de referència a aquesta font en les guies d’excursionisme i en totes les cartografies. Per evitar confusions amb les altres fonts del massís que tenen el mateix nom he ampliat el nom original amb fon de l’Alba del torrent de can Martorell.

image_pdfimage_print