Campana dels Miracles

En l’estampa “Santa Maria de Monte Serrato” d’Antonio Lafreri està reproduïda la Campa del Miracle. Antoine Lafréry o Antonio Lafreri, (Besanzón, 1512-Roma, 1577) fou un impressor i gravador francès instal·lat a Roma. Lafreri es va especialitzar en l’edició d’estampes amb mapes i vistes dels principals monuments antics i moderns de Roma. Antonio Lafreri sembla haver estat el primer impressor a reunir un conjunt de mapes en un volum enquadernat amb portada i títol comú, reunint els mapes que ell mateix havia publicat entre 1540 i 1572 juntament amb els de molts altres autors i editors, entre ells els editats per Antonio de Salamanca i els del cartògraf venecià Giacomo Gastaldi.

En l’escena central del seu gravat montserratí descriu el romiatge al santuari marià des de la localitat de Collbató amb les monumentals creus de pedra que assenyalaven el camí als pelegrins. En el costat dret del gravat, al darrere de dos peregrins que van acompanyats d’un ase anant cap al monestir, es troba representada l’ermita de sant Iscle i al seu costat, a tocar de l’absis, la Campana dels Miracles que sonava quan la Mare de Déu concedia als seus fidels un favor especial.

 

En un gravat acolorit  de l’holandès Johannes Janssonius 1657 es representa de forma clara la Campana dels Miracles al costat de l’ermita de sant Iscle