Cargols i Trago

Aquest enunciat pot semblar l’anunci d’un establiment de restauració, però no és així. Cargols y Trago són dos petits torrents situats a la vessant sud del massís en la muralla rocosa de la vessant oest de la capçalera del torrent del Tambor. Aquests torrents són més coneguts com a Clot dels Cargols i Clot del Trago degut a que una part del seu recorregut transcorre per unes gorges molt apreciades per els amants del barranquisme.

El clot dels Cargols està format per un torrent que neix a prop del refugi Vicenç Barbé i baixa ens direcció sud-est per dins de zones boscoses, engorjats i blocs de roques caigudes. Acaba el seu recorregut en una petita coma on conflueixen diversos torrents per originar el torrent del Tambor. El clot del Trago neix a la zona central del Frares a peus de l’Amagada, el Morro Pla i la Mamelluda des d’on baixa, recollint diversos escorrenties, travessa el camí del pas del Príncep i avança entre grans blocs formant petits engorjats fins trobar el torrent del Lloro. Pocs metres més avall aquest torrent conflueix amb altres, entre els quals hi ha el torrent dels Cargols, per formar el torrent del Tambor.

Detall del mapa de l’editorial Alpina

 

La cartografia de l’editorial Alpina representa perfectament la situació i recorregut d’aquests torrents, però no així la cartografia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya que anomena torrent del Trago al torrent dels Cargols i deixa sense nomenar el torrent que conflueix amb el torrent del Lloro i que és realment el torrent del Trago. Certament, un petit embolic. Un embolic més en la toponímia del massís montserratí.

 

Detall del mapa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

 

En la següent imatge es representa la situació hidrològica dels diversos torrents de la capçalera de l’olivar del Xebret on conflueixen els torrents que originen el torrent del Tambor.

 

Torrents dels Cargols i del Trago

image_pdfimage_print