Font de can Maroto

Hi ha un ampli territori montserratí, en el terme del Bruc on es troben les capçaleres dels torrents que originen la riera de Marganell, que és molt poc conegut avui però de molta nomenada antiga per ser lloc de conreu de vinyes i oliveres. En aquest indret hi ha diverses fonts, curioses i ben obrades. Una d’aquestes fonts, considerada perduda, és la font de can Maroto. Es tracta d’una surgència d’aigua propera, però no a tocar, del que fou el mas de can Maroto. Les seves coordenadesUTM són: 397620-4608172  ETRS89.

La font omple una petita bassa circular amb paret de rajoles vidriades. Una teula fa de sobreeixidor que permet portar aigua a una petita esplanada, situada davant la font, delimitada per les restes d’uns murs de pedra. Probablement, podria tractar-se d’una part de l’hort o d’una bassa més gran la qual podria aprofitar-se pel rec.

Font de can Maroto

 

Font de can Maroto

Font de can Maroto

Font de can Maroto

La designació com a font de can Maroto l’he sabut a través de Marcel·lí Puigdellívol, persona força coneixedora d’aquest territori per ser original de les Cases d’en Massacs i haver treballat uns anys de pastor per aquests indrets. Aquesta font penso que podia tractar-se de la font del Llor que surt en els mapes de Joan Cabeza i Ramon de Semir.

En la guia itinerari Montserrat publicada per la Revista Montserratina l’any 1909 es comenta que anant per la carretera del monestir de Santa Maria de Montserrat a Maçana, un cop passada la carena de Puigllobí s’entra en l’entorn del torrent del Fum i tot seguit can Maçana. Abans d’arribar-hi, es diu que es deixen algunes fonts: la del Llor, la de la Donzella i la de la Vall al començament de la riera de Marà i Marganell. En el mapa de Joan Cabeza, coetani a aquesta crònica s’indica la situació d’aquestes fonts. En el catàleg de fonts fet pel grup Amics de Montserrat (1967) es parla de les tres fonts. En relació a la font de la Donzella ja s’ha comentat en una altra nota de toponímia que es tracta de la font anomenada de Malniu. Respecte la font del Llor es situa aquesta font en la categoria de fonts perdudes o inservibles. Es comenta que la seva referència es deu al mapes de Cabeza i Semir, i s’esmenta que es troba sota de can Maçana. Per la ubicació de la font de can Maroto i relació amb els torrents de la capçalera de la riera de Marganell és similar a la de la font del Llor en els mapes de Joan Cabeza (1909) i Ramon de Semir (1949).

Font del Llor – Joan Cabeza 1909

Font del Llor – Ramon de Seemir (1949)

image_pdfimage_print