Font de la Perdiu, font de les Asses, font d’en Pujades i font de can Viladiu

A la part baixa del massís montserratí hi ha algunes fonts força desconegudes i moltes d’elles perdudes o eixutes. Aquest és el cas de la font de les Asses, la font de Pujades, la font de Viladiu i la font de la Perdiu. Les tres primeres situades al terme municipal d’El Bruc i la darrera en el municipi de Marganell. De totes quatre fonts, només està activa la Viladiu captada per alimentar una gran bassa de rec en el mas Viladiu. Gràcies al coneixement d’en Marcel·lí Puigdellívol he pogut documentar aquestes fonts.

La font de les Asses està totalment perduda arran dels aiguats de l’any 2000. Era una font situada en el torrent dels Tolls a sota de les cases d’en Massachs i envoltada d’un espès canyissar. Era una font molt apreciada per la gent d’aquest nucli de masos perquè el seu entorn era agradable. Fa temps es feu un pou d’uns 10 metres per trobar-hi aigua, sense cap èxit. El pou queda obert i fou protagonista d’un tràgic accident. Les pluges i el torrent l’ompliren d’aigua i un dia una persona hi morí ofegada en intentar rescatar el seu gos que hi havia caigut. Localització: 398835- 4609567 (UTM ETRS89)

 

Font de can Viladiu

La font de can Viladiu es troba a tocar del mas del mateix nom integrat avui en la propietat de ca l’Oliver. La font està al marge del camí de Marganell a can Viladiu. Està captada per omplir una gran bassa, construïda de poc, associada al rec de l’explotació agrícola on abunden cabres i asses. Localització:  399008 – 4609991 (UTM ETRS89)

La font d’en Pujades es trobava en un marge d’un camp situat al sud de l’ermita de sant Pere de Vilardell. Les successives reformes de l’explotació agrícola ha provocat la seva desaparició. Localització: 398683 – 4608758 (UTM ETRS89)

La font de la Perdiu està al peu d’una cinglera al sud de ca l’Oliver. Avui és totalment inaccessible per la gran vegetació que ha ocupat l’indret on es troba aquesta font. Localització aproximada: 399140 – 4608747 (UTM ETRS89).

 

image_pdfimage_print