Al capdamunt de la Canal Ampla, al costat de llevant, hi ha l’agulla anomenada la Caputxa. Al peu de la seva cara nord hi passa en camí de la travessa dels Frares encantats. És una roca de modestes dimensions però d’ascensió difícil pels escaladors. La via Normal és anomenada Vicenç Barbé en honor al que fou president del GEDE i perdé la vida el 26 de juliol de 1942 intentant-ne la primera ascensió. Per aquesta raó aquesta agulla també és coneguda com la Caputxa-Vicenç Barbé. La primera ascensió la feren Antoni Ràfols i Enric Rabal el 10 de juny de 1943.
Vicenç Barbé i Lledós, va néixer a Barcelona el 1916, participà en algunes de les primeres més destacades de l’època, com ara el Frare Petit i la Vella amb Jaume Vendrell (1941), la Nina amb Maria Antònia Simó, Ernest Mallafré i Francesc Blasi (1942), el Setrill, l’Agulla del Miracle i sobretot la Talaieta d’en Barbé. Se’l recordarà però per ser el primer escalador mort en plena activitat a Montserrat, intentant escalar per primer cop la Caputxa.
A la pàgina web d’Escalatroncs es comenta que durant la inauguració del Refugi d’Agulles, el 15 de gener de 1961, s’hi llegí un sentit poema dedicat a en Barbé i al Club Excursionista de Gràcia:
L’escalador mort
Com un pagès sublim que conrea la roca tenint per solc esquerdes i per llavor els dits, enlairant-se maldant per assolir la glòria i la noble collita del vent sagrat dels cims.
Així eres tu, volgut company d’un dia i un noble afany hi havia, dins del teu cor ardit. Enamorat del cel i dels cims que assolies, engelosint la Mort, que et volia al seu si.
I la terra nadiua que tu tant estimaves et rebé quan caigueres, un matí de juliol. I les flors i les roques i els ocells et ploraren i es cobriren de negre les Agulles i el sol.
I els teus ulls d’horitzó, curulls de celisties, restaren molt oberts, reflectint-hi un estel, i els àngels que a cercar-te, silenciosos, venien, pensaven que dormies enmig de ginesteres, dessota la paret.
Josep M. Villalba Ezcay
Quasi al peu de la base nord de l’agulla la Caputxa hi ha una creu i una placa que recorda la mort de Vicenç Barbé.