Pla dels ocells

El Pla dels Ocells és un indret, a mig camí entre el monestir de Santa Maria i el cim de Sant Jeroni, molt freqüentat però poc conegut.

Pla dels Ocells Alpina 5K

És un indret de pas únicament identificable per un monòlit. Just al començar al pla venint des del monestir hi ha monòlit de pedra de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre amb un fragment del Benedicite, càntic del llibre de Daniel (Dn 3,57-88), al·lusiu a l’indret: Benedicite omnes volucres coeli Domino (Dn 3,80) Beneiu el Senyor, tots els ocells. S’intueix en la part superior que algú hi ha escrit que hi ha 1.026 graons

Pla dels Ocells

Monòlit del Pla dels ocells. Institut Agrícola Català de Sant Isidre

El pla és un ampli indret de trobada de varis camins i del torrent de santa Maria. Existeix un tòtem indicador. En la guia Montserrat. Itinerari de 1909 es descriu aquest indret de la següent manera (s’ha adaptat el català al normatiu i la negreta és meva). “S’arriba a una placeta anomenada Pla dels Ocells. L’ombra dels arbres i els bancs rústecs que s’han construït aquí conviden a reposar, i durant l’estiu acostuma a trobar-s’hi algú que despatxa senzills refrescos, aprofitant l’aigua d’una petita cisterna que es troba al mig del torrent de Santa Maria, a pocs passos més avall de l’esmentada placeta. 

Pla dels Ocells Montserrat Fotos Junque

Pla dels ocells. Foto Junqué O.S.B. 1925

 Al Pla dels Ocells hi fan cap cinc camins: el de ferradura que acabem de seguir; la continuació del mateix que va cap a Sant Jeroni; la drecera de Sant Jeroni que puja de Santa Anna i desemboca al Pla dels Ocells, al costat dret del de ferradura que ens ha portat aquí; un viarany que es veu a la dreta del torrent que fa cap als Flautats, empeltant-se amb el que veurem que va des de Sant Salvador a Sant Antoni, i per fi un altre caminet que, sortint del Pla dels Ocells, a l’esquerra, puja fins al cap damunt de la serra, que fins aquí té el nom de les Paparrers i tot seguit baixa per la vessant occidental de la muntanya, passant per l’Artiga alta i arriba a la Vinya nova, si s’agafa l’empelt que en els Pollegons es junta amb el camí del Pont, o la Rabassa d’en Bertran, molt a prop de Collbató si se segueix per l’Artiga baixa.” . En un altre lloc de la guia s’explica que en el “Pla dels Ocells es pot descansar i beure”. 

Pla dels Ocells

Pla dels Ocells

En l’actualitat es poden identificar els anteriors camins tal com es descriuen antigament, tot i que alguns d’ells en força desús,  i queden alguns indicis, en forma de petits restes, de les parets de la cisterna.

Pla dels ocells 2 IMG_5963 Pla dels ocells 1 IMG_5963
image_pdfimage_print