Pou del saurí

Les persones que hagin transitat pel camí que uneix el camí de l’ermita de sant Benet i l’indret conegut com la Plana Vella o Pla de la Trinitat, integrat avui dins del GR4 i GR 172, haurà vist a mig recorregut una gran llosa de ciment restes d’un antic pou obert en una esplanada rocosa per cercar-hi aigua. Per aquesta raó, aquest camí se’l conegué, en una època, com el camí del Saurí. Com digué en Ramon Ribera fou una obra tant costosa com inútil. Encara avui hi ha restes del petit telefèric construït per pujar i baixar materials d’aquesta obra.

Pou del Saurí, mapa editorial Alpina 2020

En el camí dels Totxos, situat en una cota més baixa, és apreciable la base d’una antiga torre d’un telefèric per on es transportaven els materials per fer les obres del pou. Al costat d’on hi havia el pou excavat en la roca hi ha, mig engolida per la vegetació, una petita basseta relacionada amb aquesta activitat. Aquest pou es construí en la mateixa època del pou del Gat, en el camí de la canal del pou del Gat o també camí de la canal de la font del Gat o d’en Famades.

Pou del Saurí, mapa Ramon de Semir

El fet que surti indicat en el mapa de Ramon de Semir de 1949 fa pensar que les obres del pou es feren entorn els anys 40 del segle XX. Probablement, abans de 1946 perquè aquest any es col·locà el tub que feia pujar aigua des de la colònia de can Gomis al monestir de Santa Maria per resoldre la històrica mancança d’aigua. A partir d’aquest any ja no calgué fer perforacions a la muntanya per buscar aigua. Aquest primer tub va estar en funcionament fins a l’any 1992 que fou substituït per una nova canonada. El pou del Saurí ha estat representat en diverses cartografies de l’editorial Alpina, fins a l’any 1996 que ja no apareix, i en el mapa de Ramon Ribera de 1992.

Les coordenades del pou del saurí són 402843, 4605484 (UTM/ETRS89).

Pou del Saurí, mapa Alpina 1963

Pou del Saurí, mapa editorial Alpina 1984

Pou del Saurí, mapa Ramon Ribera 1992

 

 
image_pdfimage_print