Torrent del Misser, un error d’ubicació

 

La cartografia montserratina acostuma a presentar alguns errors, que podríem qualificar d’importants. Probablement, hi és una simple suposició, la persona que ha dibuixat el mapa tenia una informació parcial del territori i això explicaria que en les excel·lents cartografies modernes de la muntanya de Montserrat, en general molt completes en els seus topònims i topografies, es trobin alguns errors una mica sorprenents. Aquest és el cas de la ubicació del torrent del Misser en el mapa topogràfic 1:5.000 de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Sorprenent, aquest mapa que és l’únic que dibuixa l’anomenat camí de les Carboneres de Collbató s’equivoca en la identificació del torrent del Misser.

Cartografia topogràfica 1:5.000 de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya on es situa malament el torrent del Misser a la vessant sud del massís montserratí

La resta de cartografia montserratina col·loca el torrent del Misser al costat de la serra de la Pastereta. És el primer torrent important situat a el vessant oriental de la serra de la Pastereta. Les primeres cartografies montserratines, Joan Cabeza i Ramon de Semir són imprecises a l’hora d’establir la confluència d’aquest torrent amb els altres d’aquesta zona, especialment el torrent de sant Pere. Com que són cartografies molt poc acurades, es compren aquesta imprecisió, tot i que, la confluència del torrent del Misser amb el torrent de sant Pere resulta ben evident que no es dona per damunt del camí de Collbató a la Vinya Nova perquè entre els dos torrents hi ha un petit serrat.

Situació dels torrents del Misser i de sant Pere en la vessant sud del massís montserratí

 

Situació del torrent del Misser en el mapa de Joan Cabeza de 1909

Situació del torrent del Misser en el mapa de Ramon de Semir 1949

Situació del torrent del Misser en el mapa de Ramon Ribera 1992

Situació del torrent del Misser en el mapa de l’editorial Alpina 2020

El torrent del Misser no passa per la Planeta, però sí el torrent de sant Pere. Entre aquests dos torrents hi ha un petit serrat per on va un camí que permet anar a buscar la canal que porta ràpidament al  camí de les Carboneres de Collbató, resseguint el marge dret del torrent de sant Pere, o apropar-se a una zona que eren feixes situades als marges del Torrent del Misser. Travessant aquest torrent es pot agafar un corriol que permet connectar amb el camí de les Artigues que s’enfila pel roquissar al peu de la serra de la Pastereta.

Serrat entre el torrent del Misser i el torrent de Sant Pere en l’indret conegut com la Planeta a Collbató

La vessant sud del massís entre el serrat de la Pastereta i l’avenc petit de la Costa dreta hi ha diversos torrents que configuren la conca hidrogràfica de la Plana de Collbató. Agafant el camí de les Carboneres de Collbató des de l’extrem en el camí la Costa de Collbató o camí de les Bateries tot seguit es creua un primer un torrent que és la capçalera del torrent dels Lladerns i un segon torrent que baixa del Pou de la Costa dreta. Entre aquests dos torrents hi ha l’inici del serrat de la Guàrdia. A continuació el camí travessa  el torrent de sant Pere que baixa de sota de la Balma del Penitent o ermita de Sant Pere i a continuació hi ha un altre torrent que conflueix amb l’anterior. Seguint pel camí es travessa un petit torrent que neix al peu de l’Agulla dels Missaires, característica per la de tenir una agulla foradada. El següent torrent important és el del Misser i abans d’arribar a la Pastereta es creua un petit torrent que ve d’aquest serrat.

 

Sistema de torrents en la vessant sud del massís montserratí entre el serrat de la Pastereta i l’avenc petit de la Costa dret

La part final d’aquests torrents, després de diverses confluències està canalitzada en les zones urbanes de Collbató. El torrent del Misser i el torrent de sant Pere conflueixen en la zona dels Plans de Collbató, a prop del cementiri; i en el mateix indret, però més a prop del Pujolet, ho fan els torrents del Pou de la Costa dreta i els de Lladerns.

Confluència dels torrents en la plana de Collbató

 

image_pdfimage_print