Torrent del Misser

El torrent del Misser és una canal força apreciada pels practicants del barranquisme. La seva longitud i trams d’extrema dificultat el situa entre un dels torrents importants del massís montserratí pel seu descens.

Torrent del Misser. Mapa editorial Alpina 2015

Torrent del Misser. Mapa editorial Alpina 2015

Aquest torrent neix pels entorns de la Miranda de les Magdalenes i la Miranda dels Penitents a prop del Bassal dels Corbs. La capçalera està situada a 1.004 metres. Baixa ràpidament en direcció sud-oest engorjat per la cara est del serrat de la Pastereta i un serrat que s’origina en els mateixos inicis del torrent. Al llarg de la seva trajectòria rep la confluència de molts torrents secundaris i acaba el descens a l’indret de la Planeta (426 metres) des d’on planeja fins el nucli urbà de Collbató després de flanquejar el cementiri municipal acabant confluint amb la riera de can Dalmases. El recorregut des del Bassal dels Corbs fins a la Planeta és de 2.169 metres i de 6.440 de longitud total. En el següent mapa de l’editorial Alpina de l’any 1963 es veu perfectament representat la totalitat del recorregut del torrent del Misser.

Torrent del Misser. Mapa editorial Alpina 1963

Torrent del Misser. Mapa editorial Alpina 1963

La importància d’aquest torrent queda evidenciada en la cartografia més antiga del massís. Ramon de Semir el dibuixa perfectament, tot i que, li fa confluir el torrent de Pou de Costa Dreta per damunt de l’indret de la Planeta quan en realitat la trobada dels dos torrents es produeix en l’entorn del cementiri de Collbató.

Torrent del Misser. Mapa Ramon de Semir 1949

Torrent del Misser. Mapa Ramon de Semir 1949

L’origen de la toponímia d’aquest torrent està relacionada amb els antics propietaris. El terme misser fa referència al tractament que antigament es donaven als doctors llicenciats en dret, civil o canònic. [1] Aquest nom del misser també es troba en un important bosc de Collbató i una era en el nucli urbà que està protegida con a Bé Cultural d’Interés Local (BCIL) aprovat pel ple del Consell Comarcal del Baix Llobregat del 26 d’abril del 2004, a instàncies de l’acord pres pel municipal del 18 de juliol del 2003. El Pla General d’Ordenació Urbanística de 17-7-1984, publicat al DOGC el 21-12-1984 protegeix de forma genèrica l’edifici de can Misser.

Entorn a aquest torrent hi una evident error d’ubicació en la cartografia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya al situar aquest torrent en la següent coma que es  veïna a l’est d’on es troba el vertader torrent d’en Misser.

Torrent del Misser. Mapa de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya 2016

Torrent del Misser. Mapa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya 2016

En els següents mapes topogràfics es representen els recorreguts dels torrents d’aquesta part del massís montserratí

Torrent del Misser. Representació del sistema de torrents

Torrent del Misser. Representació del sistema de torrents

Torrent del Misser. Sistema de torrents

Torrent del Misser. Sistema de torrents

Visió 3D del recorregut dels torrents entorn al torrent del Misser.

Torrent del Misser. Representació 3D

Torrent del Misser. Representació 3D

[1] Musset Pons, A. 2011 Mapa de Patrimoni Cultural de Collbató. Memòria tècnica. Agost 2011 Ajuntament de Collbató

 

image_pdfimage_print