Personatges montserratins

Tota història és també la suma d’històries particulars, alguns més coneguts que altres i de persones totalment anònimes,de les persones que han pujat a Montserrat. És la història de les persones que, des de diferents centres d’interès o curiositat, frueixen de Montserrat. Montserrat ha estat un atractor per moltes persones. Cada una d’elles a pujat a la muntanya, als seus  monestirs i al santuari de la Mare de Déu en un peregrinatge particular. Per això resulten molt il·lustratius del que és Montserrat el que escriuen els seus peregrins i visitants. A continuació es recullen algunes d’aquestes descripcions.

El que diu en Pep en el seu blog The Ladies of VallbonaLa història de Montserrat és la història dels seus excursionistes, dels escaladors, dels pelegrins i romeus, dels visitants, d’ací i de fora, que cada any pugen a Montserrat en recerca d’un sentit que bé saben. Com qualsevol realitat dinàmica, en la història espiritual de Montserrat es reflexa l’evolució de les emocions i sentiments de les persones que s’han identificat en la dimensió religiosa de la muntanya.

Però també és la història peculiar d’unes persones que temps passats, de manera poc coneguda, obriren camins i caminois per llaurar primer i després, endinsant-se dins dels massís fer llenya, caçar o fer carboneres. Avui, gràcies als seus senders moltes persones han construït rutes i itineraris. Cada una d’aquestes persones formen part també de la gran història de Montserrat. Aquella història de la qual nosaltres em som hereus i hem de deixar com a llegat per les futures generacions.

En el document Personatges montserratins es recullen algunes de les històries d’algunes d’aquestes persones que han contribuït a forjar la història de Montserrat.  També es poden consultar alguns articles sobre alguns d’aquestes personatges.

image_pdfimage_print