Cinquè misteri de Glòria

Coronació de la Mare de Déu

El misteri està inspirat en el relat del llibre de l’Apocalipsi (Ap 11,19 – 12,1). Fou beneït el 10 de juny de 1906 i era una ofrena dels Terciaris carmelites. Hi ha l’error que algunes publicacions montserratines, entre elles l’obra La Guia Histórico descriptiva del Pelegrino en Montserrat, publicada l’any 1909 comenten de considerar que el misteri fou inaugurat el 10 de juliol de 1906. Es troba al marge dret del camí de la Sant Cova molt pocs metres abans que aquesta.

Cinque misteri gloria 1024 IMG_0046

El monument es de l’escultor Joan Flotats i Llucià (1847-1917) i el mestre d’obres fou Joaquim Codina i Matalí. Monument neogòtic encastat a la roca. Sobre una base d’obra en pedra, que descansa sobre un mur també en pedra i una curta columna adossada central, s’aixeca l’obra escultòrica de la coronació de nostra Senyora. El monument representa a la Verge entre núvols, envoltada d’angelets, a punt de ser coronada de mans de l’Esperit Sant. L’escultura està flanquejada per columnes amb capitells de decoració vegetal. Per sobre d’aquest, petits fusts de columnes rematades per rams d’assutzenes dels que surten dos àngels confrontats amb les mans juntes, en actitud de pregària. La cúpula, rematada amb una creu, cobreix i limita la composició. Aquesta construcció serveix de marc a la obra pròpiament escultòrica. A sota de la Verge hi ha una orla i un escut gravats. A la dreta apareix, asseguda al tron, il•luminant al Sant Pare. A l’esquerra, com a Mare de Déu, amb Jesús en braços.

Cinque misteri gloria detall IMG_0055

Cinque misteri gloria 1024 IMG_0059

A la part més baixa del monument hi ha dos medallons, en bronze, amb la imatge de la Verge. Aquests dos medallons representen el lliurament de l’escapulari al fundador de l’ordre carmelitana. El monument està tancat per una reixa de ferro forjat. A la dreta del monument, a la roca hi ha una placa que diu: “TROBANTME EN CAS APURAT,/OFERÍ A MADONA LA VERGE DEL MONTSERRAT QUE SI M LLIURAVA DE TAL SITUACIÓ FARIA HOMENATJE A SA GRAN MISERICORDIA Y CONTRIBUHIRIA AB 500/ PTAS A LA CONSTRUCCIÓ D’ AQUEST SANT MISTERI DE (GLOR?)IA”.

Cinque misteri goig detall B 1024 IMG_9882

image_pdfimage_print