Primer misteri de Dolor

Oració de Jesús a l’hort de Getsemaní

Aquest misteri té com a referència en el relat de l’evangeli de Mateu (Mt 26, 36-46). Fou beneït el 24 de juny de 1897 i reformat el 24 de juny de 1900. EL monument està situat en una petita cova excavada a la dreta del camí en direcció a la Santa Cova. Aquest misteri, com tots els de dolor, estan en la part més feréstec del camí de la Santa Cova, indret on el camí ha de vèncer varis torrents. El monument és obra l’escultor Josep Campeny i Santamaria (1858-1922) i la foneria és de Masriera i Campins.

El misteri és un conjunt escultòric que representa l’escena de l’oració de Jesús a l’hort de Getsemaní. L’obra consta de dues estàtues, la de Jesús i la de l’àngel. L’escena de l’oració està representada, de forma totalment minimalista, està composta per la figura de Jesús agenollat, un àngel dret de cos sencer i una branca d’olivera. L’àngel, inicialment, duia a les mans una copa i una creu que ara no hi són. Per col·locar el conjunt escultòric, es va haver de buidar una mica la roca, i per emmarcar la composició, en segon pla, es va fer un arc i es va posar una base encastada a la roca amb la següent frase: “FASSIAS LU VOSTRO VOLUNTAT”.

Primer misteri de Dolor

Primer misteri de Dolor

Fora del conjunt, enganxat a la roca, un angelet del mateix material agafa una placa de marbre blanc en que hi consta la data i qui va encarregar el monument. El mestre d’obres va ser Joaquim Codina. Posteriorment a la inauguració s’hi afegí la figura de l’àngel, de la qual ha desaparegut el calze i la creu que sostenia amb les mans.

El monument fou l’ofrena de l’Arxiconfraria Teresiana de Catalunya. A la esquerra del grup escultòric hi ha una placa en marbre blanc que diu: “L’ARXICOFRARIA TERESIANA DE CATALUNYA A LA VERGE DE MONTSERRAT”,“24 JUNY DE 1900”.

Primer misteri Dolor detall 1 1024 IMG_9899 Primer misteri Dolor detall 2 1024 IMG_9890

Aquest misteri tingué algunes dificultats alhora de desenvolupar-se ja que les primeres propostes de monument foren rebutjades per la Junta Rectora del Rosari Monumental, organisme responsable de vetllar per la qualitat de les obres dels misteris. El monument inaugurat no és exactament el mateix que es veu avui. Al inaugurar-se, el 24 de juny de 1897, el monument constava només de la figura de Jesús situat dins d’una petita cova excavada a la roca. A continuació, la figura de Jesús sortí de la cova i es col·locà al damunt d’un pedestal. L’any 1900 es col·locà la figura de l’àngel. Finalment, el 24 de juny de 1900 s’inaugurà el monument tal com es veu avui.

Primer misteri Dolor detall 3 1024 IMG_9890

image_pdfimage_print