Primer misteri de Goig

L’Anunciació de l’àngel a Maria

El primer misteri del Rosari Monumental fa referència a l’Anunciació de l’àngel a la Verge Maria tal com es relata en l’evangeli de Lluc (Lc, 1-26-38). Aquest monument fou beneït el dia 9 de setembre de 1896.

Aquest misteri es troba en el camí del monestir de Santa Maria a la Santa Cova poc abans d’arribar a la plaça de l’estació inferior del funicular. Està situat a l’esquerra al damunt mateix del torrent de Santa Maria.

En un primer moment, aquest misteri era un senzill pedró format per cinc peces fet per l’escultor barceloní Francesc Pagés i Serratosa (1852-1899). Constava d’una gran base quadrada de pedra que aguantava una sòlida columna damunt de la qual hi havia una petita capelleta que contenia un marbre que representava l’Anunciació. Aquest pedró, inicialment estava situat en la cruïlla del camí de la Santa Cova i la drecera cap a Monistrol baixant a l’esquerra, tal com es veu en les imatges de l’època. La inauguració, un mes després, d’un nou misteri, la impressionant creu dissenyada per Puig i Cadafalch pel V Misteri de Dolor, suscità una polèmica sobre la senzillesa d’aquest primer misteri. Com a conseqüència d’això, es parlà amb la família Sivatte com a patrocinadors del misteri i es decidí refer el I Misteri de Goig i traslladar-lo de lloc. Al monument se li afegí una fornícula per acollia la capella superior i es desplaça uns quinze metres més avall ja en el camí de la Santa Cova. Aquesta actuació d’ampliació del monument fou encomanada a Joan Pujol. La reforma i el trasllat es completaren l’any 1903.

Primer misteri Goig IMG_9850 1024

Aquest monument, i els dos següents, foren desplaçats l’any 1930 de la seva ubicació inicial al inaugurar-se el funicular de la Santa Cova l’any anterior. La raó era evitar començar el rosari pujant de la plaça per haver de recular després per continuar amb els següents monuments. Aixa s’optà per traslladar els tres primers monuments just al costat de la plaça de l’estació inferior del funicular de Sant Joan.

Primer misteri Goig IMG_9850  detall B 1024

El monument és en pedra, marbre i ferro forjat. La major part de l’obra està feta en pedra blanca. Te forma de monument sobre altar, d’estil neogòtic. El motiu principal, esculpit en baix relleu sobre marbre blanc, es troba al centre del monument. Està emmarcat con si fos un quadre. Per sobre es pot llegir: “AVE MARIA GRATIA PLENA”. Per sota, inscrit en negatiu, la dedicatòria: “OFRENDA DE LA FAMILIA SIVATTE LLOPART”. Tota aquesta part s’aixeca sobre una gruixuda columna i al damunt d’aquesta si ha l’altar. Una creu corona l’obra. Als laterals del monument hi ha dos alts fanals per col•locar espelmes en ferro forjat.

Primer misteri Goig IMG_9850  detall A 1024 Primer misteri Goig IMG_9850  detall C 1024

A la pedra, a un lateral de la part frontal, apareix la signatura C. Riba Ofrena de la família Sivatte Llopart
Primer misteri Goig IMG_9850  detall D 1024

image_pdfimage_print