Quart misteri de Glòria

Assumpció de la Mare de Déu

El quart Misteri de Glòria està inspirat en el relat de l’evangeli de Lluc: (Lc. 1, 46-49). Fou beneït el 8 de juliol de 1900 i fou una ofrena de l’associació de les Filles de Maria de Catalunya. Està situat a la dreta del camí cap a la Sant Cova en front del camí que a l’esquerra surt en direcció a Collbató per les coves del Salnitre i al peu d’una important agulla.

Quart misteri Gloria 1024 IMG_0028

El monument conté escultures dissenyades per Venanci Vallmitjana (1828-1919) i realitzades per Pablo Carbonell. L’obra fou realitzada pel mestre d’obres Joaquim Codina i la forja fou feta per la família Ferrer i Masriera.

El monument està fet amb marbre de Carrara. Monument encastat a la roca. Sobre una taula d’altar s’aixeca una fornícula que conté l’Assumpció de la Mare de Déu cap al seu acolliment per Jesús que està en el cel. Aquesta fornicula està flanquejada per petites columnes. Aquesta construcció serveix de marc a l’obra pròpiament escultòrica. L’escultura es un baix-relleu fet amb marbre blanc, on apareixen tres figures; a baix dos àngels, tocant instruments musicals (un llaüt i un arpa) i per sobre, Maria, a la seva Ascensió al Cel, amb els braços oberts (acompanyada de caparrons d’angelets en menys relleu i més desdibuixats), en actitud totalment mística. Per sobre, i fora de l’element constructiu, bust amb la imatge de Jesucrist, al Cel amb els braços oberts, per rebre a la Verge.

Quart misteri Gloria detall IMG_0028

A sota dels àngels hi ha una orla amb la frase :”VOS CRIDA A LA GLÒRIA A CANTAR VICTORIA/JESÚS AMORÓS:PUJAUNOS AB VOS.”. Al mig de la frase, centrat, l’escut de les Filles de Maria i una mica més a baix la signatura del escultor. Els capitells de les columnetes estan esculpits amb elements vegetals. Al costat dels capitells, esculpides a l’obra de pedra, a l’esquerra, una noies amb vel, que s’apropen, representen les virtuts o la puresa i representen les filles de Maria Al mateix lloc, però a la dreta, hi ha un animal monstruós, un drac, que simbolitza el pecat o el dimoni, que fuig. La part ornamental de la forja és una decoració vegetal de lliris i fulles d’acant. Per tancar el monument, es va fer una barana amb ferro forjat amb la mateixa decoració lliris, a la dreta, simbolitzant la puresa, i de cards a l’esquerra que representen els vicis.

Quart misteri Gloria detall 2 1024  IMG_0028

A la part inferior, damunt d’un capitell, hi ha un altar i en la seva part frontal hi ha la inscripció “OFRENA DE LAS ASSOCIACIONS DE / FILLES DE MARIA” i en el capitell hi ha escrit l’any MDCCC.

image_pdfimage_print