Quart misteri de Goig

Presentació de Jesús al temple.

Aquest misteri del Sant Rosari està inspirat en el relat d’un fragment de l’evangeli de Lluc (Lc 2,22-38). Es una obra una obra de l’any 1904 feta per l’arquitecte: Joan Martorell i Montells (1833- 1906) amb escultura de Josep Maria Barnades i Mestres (1867- 1939). Aquest monument es troba a la dreta dels inicis del camí de Santa Cova un cop deixada la plaça del funicalar en direcció a la Santa Cova. Fou beneït el 23 d’octubre de 1904 i era una ofrena del Gremi de Fusters de la ciutat de Barcelona.

El monument és petit templet o gran altar d’estil neogòtic, fet de pedra de Montjuïc. Al centre es pot veure un baix-relleu amb tres figures: la imatge central representa Déu amb el Nen Jesús en braços, a la seva dreta la Verge Maria i a l’esquerra Sant Josep amb la vara. Al tractar-se d’un monument pagat pel gremi de fusters, Déu apareix amb els elements típics d’aquesta professió, com a constructor de la “Ciutat de Déu” (a la part superior del monument) com els fusters són constructors de les ciutats humanes. D’altra banda, el fet de trobar- se a Montserrat, amb la serra de fuster, fa el nexe doblement fort entre el gremi i la muntanya. Hi ha una orla on es pot llegir “[…]NUNCI•D[…]SERVUM(¿)U[…]DOMINE SA[…]SERVUM[…]M•IN•PACE(M?)”. També apareixen, així mateix, l’Alfa i l’Omega.

Al sòcol del monument hi ha la següent inscripció: “OFRENA DEL GREMI DE MESTRES FUSTERS / DE BARCELONA Y ALTRES DEVOTS DE SANT JOSEPH”

image_pdfimage_print