Segon misteri de Dolor

La flagel·lació de Jesús

El segon Misteri de Dolor està inspirada en el relat de l’evangeli de Marc (Mc 15, 13-15). Fou beneït el 9 de setembre de 1898 i fou una ofrena de la germanes Elvira i Emilià Llagostera. L’obra es troba a la dreta del camí de la de la Santa Cova just passat un torrent. Es tracta d’un monument projectat per l’escultor Agapit Vallmitjana i Barbany, escultor (1830-1905).

El misteri és una obra de gust neogòtic. L’obre està feta amb marbre de Carrara. L’escultor va realitzar una escultura molt realista i va posar molta atenció en el detall. Es tracta d’una escultura de bust rodó que representa el Crist en el moment de ser coronat d’espines. Es tracta d’una figura masculina, amb el tors despullat, dreta, amb els braços separats del cos. Es troba sobre una base que serveix per a realçar la figura i té com a fons escenogràfic un petit muret de pedra, amb carreus buixardats que separa la figura de la paret natural de la muntanya. Presenta una petita reixa per a separar el monument del camí. Inicialment el misteri tenia dues llànties a banda i banda.

Segon misteri dolor 1024 IMG_9901

L’obra no es tan espectacular com la d’altres artistes, no obstant això, segons opinions més actuals, s’aprecia en l’obra d’Agapit Vallmitjana una perfecció formal molt acurada. L’obra s’ha de considerar premodernista, però ja molt propera a aquest estil….

Segon misteri dolor detall 1024 IMG_9908

En el monument hi ha una inscripció que diu “OFRENDA DE ELVIRA Y EMILIA LLAGUSTERA” esculpida en baixrelleu al sobre de la taula d’altar sobre el cos cilíndric en que descansa l’escultura. La signatura de l’arquitecte, VILLAR ARQUITº, apareix lleugerament a la dreta per sobre d’aquesta taula d’altar i la data a l’esquerra SEPTIEMBRE 1999. La firma de l’escultor “AGAPITO VALLMITJANA” es troba a la base de l’estàtua del Crist. A la base de tot el monument hi ha la inscripció “ET FUIT / FLAGELLATUS / TOTA DIE” treta del salm 72, 14a.

Segon misteri dolor detall B 1024 IMG_9908

image_pdfimage_print