Segon misteri de Glòria
Ascensió del Senyor al Cel
Aquest misteri està basat en el relat de l’evangeli de Lluc (Lc. 24, 50-53). Fou beneït el 27 de juliol de 1903 i fou una Ofrena del Sr. Pere Grau Maristany i Oliver, futur compte de Lavern. Es troba a la dreta del al camí a la Santa Cova.
El monument fou projectat per l’arquitecte Bonaventura Bassegoda (1862-1940) amb escultures de Josep Reynés i Amigó (1850-1926).
Obra feta amb marbre de Carrara. Monument d’estil neogòtic, amb una gran tauler central de marbre blanc esculpit. La placa està elevada i emmarcada per obra en pedra molt treballada, amb una forma que pot suggerir una creu, amb decoració vegetal (volutes, flors) i les quatre barres. Presenta aplics en bronze dels medallons dels símbols dels quatre evangelistes i una corona. Els medallons son: el lleó (Sant Marc); el jove (Sant Mateu); el brau (Sant Lluc) i l’àguila (Sant Joan). La gran “corona” d’aspecte arquitectònic, està formada per tres arcs neogòtics amb corona d’estels, central i coronen la imatge esculpida del Crist Ressuscitat. Tanca l’accés una barana de pedra amb uns graons. Als costats dos canelobres, amb caps de dracs i decoració vegetal, acaben d’emmarcar el conjunt. Els canelobres i la barana, son de ferro forjat.
A la placa rectangular de marbre, les figures representen l’Ascensió de Jesucrist. S’han representat en baix i mig relleu (les dels costats a la part baixa). De fet son dues plaques de marbre unides: la superior treballada en baix relleu i la inferior en baix i mig relleu. Els angles de la part inferior d’aquesta forma de creu hi ha representats dos éssers monstruosos, com dues formes de dracs, i fulles. Sota la placa de marbre hi ha lletres d’estil neogòtic amb un versicle de l’evangeli de Lluc i a la barana de pedra l’ofrena amb l’anagrama de Crist al centre: “ET FACTUM EST DUM BENEDICERET / ILLIS RECESSIT BEIS ET FEREBATUR / IN COELUM” S. LUC. C. XXIV,VERS. 51
A la part de sota de l’obra de pedra, escuts, un d’ells de Montserrat. La signatura de l’arquitecte està a la dreta, a la part més baixa de les escales. La signatura de l’escultor és també a la part inferior dreta de la placa de marbre. En lletres gòtiques a la barana de pedra: “Ofrena d’en Pere-Grau Maristany y Oliver a la Sta Verge de Montserrat en l’any de MCMIII” . A la base de la barana hi ha els escuts del Masnou, lloc d’origen del senyor Maristany, i de Montserrat.