Segon misteri de Goig

La visitació de la Mare de Déu a la seva cosina Elisabet

Aquest segon misteri està inspirat en el passatge de l’Evangeli “La visitació de la Mare de Déu” segons l’evangeli de Lluc: (Lc. 1, 39-41). Actualment el misteri és una escultura de Manuel Cusachs beneïda pel P. Abat Cassià Maria Just el 17 de setembre de 1983. Aquest monument es troba en la mateixa plaça de l’estació inferior del funicular de la Santa Cova proper la roca.

El misteri actual substitueix l’obra primitiva projectada per l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia (1858 – 1931) amb escultures d’Agapit Vallmitjana i Arbaca (1830-1915) destruïda per una esllavissada ocorreguda els anys setanta per unes obres a la carretera.

Segon misteri Goig IMG_9857 1024

El primitiu monument del Segon Misteri de Goig havia estat inaugurat el dia 22 de maig de 1902 i patrocinat per la senyora Francesca Llavina, vda de Quadrada, de Mataró en record del seu marit. L’any 1896 el sr. Gaietà Soler promogué que el Segon Misteri de Goig fos sufragat per dones que es diguessin Montserrat. A tal fi es creà una junta promotora del monument que estava presidida per la senyora Montserrat Arnús de Miralles. Com que la seva família estava molt vinculada a l’arquitecte Enric Sagnier se li encarregà l’obra. Aquest misteri constava de les imatges de la Mare de Déu i de la seva cosina Elisabet. Al peu de les escultures hi havia la inscripció “UNDE HOC NIHI / UT VENIAT MATER DOMINI MEI AD ME / LC 1,43”. El misteri estava situat, en un primer moment, en el camí de la Santa Cova equidistant entre la cruïlla amb la drecera de Monistrol i la plaça del funicular. Però, la inauguració del funicular obligà el seu trasllat a la plaça davant de l’estació.

Segon misteri Goig IMG_9857 B 1024

Es tracta d’unes estàtues de ferro, sobre pedestal en bloc de pedra, que representen la Verge Maria i a la seva cosina Elisabet. Las figures son molt estilitzades i jovenívoles, la Verge sembla quasi una nena. L’escultor ha sabut captar tota la senzillesa, la il•lusió i la puresa d’aquesta trobada. Al centre del bloc de pedra placa amb petita oració gravada. A l’esquerra del pedestal hi ha dues plaques en ferro; la superior amb la dedicatòria: “A LA MEMÒRIA DE JOAQUIM QUADRADA I CALVÓ/ LA SEVA ESPOSA I FILLS/ 8-SEPTEMBRE-1983” i la inferior amb la signatura de l’artista i els anys (1982-1983).

image_pdfimage_print