Tercer misteri de Dolor

Jesús coronat d’espines

Aquest misteri evoca el relat de l’evangeli de Mateu (Mt 27,27-31). Fou beneït el 22 de setembre de 1901. L’obra fou una ofrena dels Terciaris Franciscans de tot Espanya i els Caputxins de Barcelona. Es troba a la dreta del camí de la Santa Cova a la base d’un esperó rocós. El monument fou projectat per l’arquitecte Juli Maria Fossas (1868-1945) i l’escultura és d’Anselm Nogués i García (1864-1937). La reixa, inaugurada en 22 de setembre de 1907, fou dissenyada per Juli Maria Fossas i Martínez. El manyà fou Lluís Masnou i Esteva de Manresa.

Tercer misteri dolor IMG_9910

L’obra està feta de marbre de Carrara. Conjunt escultòric on es barregen la pedra i el ferro forjat, amb un gran predomini d’aquest darrer material. Les figures humanes estan representades en marbre blanc de Carrara i destaca el patetisme creat per la serenitat de la figura de Jesucrist (assegut) amb una canya a les mans en el moment de ser coronat d’espines per un parell de soldats romans. L’obra descansa sobre una artistica base de pedra tallada on destaca l’escut dels Terciaris Franciscans. Al costat hi ha una inscripció que diu: “A JESÚS CORONAT D’ESPINES. LOS TERCIARIOS FRANCISCANS DEL FFMM CAPUTXINS D’ESPANYA. 22 SEPTEMBRE 1901”.

Tercer misteri dolor detall 1024 IMG_9916

El protagonisme estètic del conjunt del monument s’obté a partir de la reixa que embolcalla tota la composició i li dona una altra dimensió. En aquest sentit, per la perfecta combinació de materials, el treball ja es podria considerar modernista.

Tercer misteri dolor detall 1024 IMG_9918

image_pdfimage_print