Tercer misteri de Goig

La Nativitat de Jesús

Aquest misteri evoca el relat de l’Evangeli de Lluc sobre el naixement de Jesús (Lc 2,1-20). L’obra fou finançada per la família Alexandre Pons i altres particulars i inaugurada el 27 de maig de 1901. Inicialment es trobava a la paret d’un gran bloc rocós que es troba baixant pel camí de la Santa Cova a la dreta, a uns trenta metres abans d’arribar a l’actual plaça del funicular. Després de la inauguració del funicular aquest misteri es traslladà a la mateixa plaça del funicular, just a l’inici del camí a la Santa Cova.

Tercer misteri goig 1024 IMG_0233

El misteri és obra de Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) i és un monument que evoca un retaule penjat on es combina la pedra, el ferro forjat i la ceràmica. Es tracta d’una petita capella d’estil neogòtic que tanca, amb una reixa de ferro forjat, la representació, voltada per un marc de pedra, del naixement de Jesús. Aquest quadre està fet amb majòliques de colors molt vius (verd, groc, blau, marró, lila i alguns reflexos metàl•lics de tons coure). S’hi representen Josep, Maria amb el Nen i l’ase i el bou al seu costat, davant seu tres pastors. Davant de San Josep hi ha dos testos amb flors i a la part superior de la composició, a banda i banda, dos àngels que sostenen una cinta amb lletres de caràcter neogòtic. A la part inferior una renglera de flors tanca la composició. La corona de la Verge i la superfície del voltant est treballada en baix-relleu fent ressaltar els motius ornamentals de l’escena.

Tercer misteri goig 1024 IMG_9859aquí una foto (izquierda) Tercer misteri goig 1024 IMG_9858aquí la otra foto (derecha)

A la part superior de la capella destaquen els elements neogòtics de pedra amb motius florals i el pinacle superior coronat per una creu. La majòlica, segons l’abat Deàs, és de Joan Llimona i Bruguera (1860-1926), tot i que algunes persones ho atribueixen a Josep Llimona i Bruguera (1864-1934). A la base del misteri hi ha la següent inscripció “A LA SAGRADA FAMÍLIA PER ALGUNES FAMÍLIES CRISTIANES”. El monument es complementa amb una gran reixa de ferro forjat en forma de portes batents.

Tercer misteri Goig 1024 IMG_0015aquí una foto (izquierda) Tercer misteri goig 1024 IMG_0024aquí la otra foto (derecha)