Santa Maria de Montserrat

Una muntanya tan singular com Montserrat ha despertat des de sempre l’espiritualitat de les persones. Pot ser aquest fou el que motivà a uns anònims ermitans instal·lar-se al redós de la muntanya abans del segle XI. Des d’aquest segle, el 1025, Montserrat ha acollit una comunitat monàstica benedictina que convertí la petita esglesiola de Santa Maria en un monestir que ha esdevingut un centre d’espiritualitat per Catalunya i fora d’ella. El monestir, el Santuari de la Mare de Déu i la Moreneta han esdevingut un dels centres de devoció popular més importants d’Europa i de tot el món catòlic.

El monestir de Santa Maria ha estat el fogar d’aquesta devoció i font d’una reeixida vida religiosa que atrau romeus i pelegrins. La comunitat monàstica, amb la seva vida contemplativa i d’oració, de treball i pregària tal com mana la regla benedictina, manifesta un riquesa espiritual que és la causa de la rellevància històrica del monestir de Santa Maria, aquí i fora.

Testimonis d’arreu confirmen la importància del monestir i del Santuari montserratí per a la fe cristiana i el respecte que mereix per les altres tradicions religioses. El seu rigor litúrgic permet fruir de la riquesa del culte a la Mare de Déu com expressió de la vivència cristiana. El culte a la Mare de Déu, on l’escolania hi té un destacat paper, ha alimentat des de sempre la devoció popular per aquesta muntanya i el seu monestir-santuari.

El monestir de Santa Maria, a més de la dimensió religiosa, té una àmplia i notable influència cultural. La seva impremta monàstica, iniciada l’any 1493 i que ha perdurat fins avui, és considerada la més antiga del món en actiu. La comunitat de monjos ha mantingut viva la projecció cultural conreant múltiples camps del saber, tant en l’àmbit de la cultura religiosa com en la cultura general. En monestir de Santa Maria sempre ha estat al costat de la cultura catalana defensa-te-la, quan calia, i promocionant-la i difonent-la. L’Abadia de Santa Maria de Montserrat manté una tasca de referència activa a Catalunya i fora d’ella, per a estudiosos i erudits de mig món.

La Biblioteca, una meravella dedicada a tots els sabers, és juntament amb el Museu la millor metàfora del compromís cultural que exerceix la comunitat monàstica de Montserrat. Aquesta vocació religiosa i cultural del Monestir de Santa Maria fa que protagonitzi de primera mà els grans moments de la història religiosa i cultural. Tota aquesta realitat complexa, que es diferencia i s’interrelaciona fa que Montserrat són percepcions i experiències sempre diferents, sempre personals.

El que ara és Santa Maria de Montserrat és la història d’una comunitat monàstica que, des d’una petita existència inicial anà consolidant un monestir i un santuari que, al llarg dels anys ha viscut moments rellevants, però també ha conegut destruccions i dispersions.

En aquest apartat dedicat al monestir de Santa Maria es mostren diversos aspectes vinculats a aquesta comunitat Monàstica.

Historia montserratina

Topografia montserratina

Evolució de la topografia del monestir i santuari

També es poden consultar alguns articles referents a alguns personatges o fets relacionats amb la història de Santa Maria de Montserrat.

Sobre l’abat Oliba es poden consultar els següents articles:

Sobre l’abat García Jiménez de Cisneros es poden consultar els següents articles:

Un document molt important en la història del monestir i santuari de Santa Maria de Montserrat, és el Llibre Vermell. Aquest llibre, preservat miraculosament de la destrucció dels documents de la biblioteca del monestir, aporta una valuosa informació sobre la situació del monestir de Santa Maria de Montserrat en l’època medieval. Per comprendre l’abast i importància d’aquest llibre cal llegir el document Introducció al Llibre Vermell del monjo pare Francesc Xavier Altés i Aguiló.

Altres documents d’utilitat

image_pdfimage_print