Ermita de santa Caterina

L’abat Pedro de Burgos (1512-1536) diu que aquesta ermita es trobava sota una penya en un lloc molt retirat. Les cròniques esmenten que “estava puesta en un hondo debaxo de una peña bien apartada del tumulto de las gentes”. L’ermita està al capdamunt d’una vall solitària protegida per una penya no massa alta. Tradicionalment, era anomenada “l’ocellera de Montserrat” per la gran quantitat d’ocells que hi havien en aquest indret. Argaiz diu que els ocells hi anaven per l’aigua del torrent de Sant Caterina.

Santa Caterina Pere Pau Montanya Ms._1137_18

Ermita de santa Caterina. Aiguafort de Pere Pau Muntanya i Francesc Remart (1790)

Ermita de santa Caterina. Situació actual

Ermita de santa Caterina. Situació actual

Es té constància d’un ermità a l’any 1691. Argaiz descriu que aquesta ermita tenia dues cisternes i molt a prop d’ella hi havia una altre ermita, la de Sant Pere (la del Penitent) que es derruí al 1677. No es té constància que a la balma del Penitent hi hagués vida eremítica. Aquesta ermita tenia una cisterna excavada, en part, en la roca. L’ermita fou destruïda pels francesos el 1812.

Ermita de santa Caterina

Ermita de santa Caterina. Gravat a burí en Compendio Historial (1758)

Ermita Coordenada X Coordenada Y
Santa Caterina 402193.013 4604469.902

Les coordenades corresponen al sistema de referència ETRS89 31 N Espanya i Portugal. Les coordenades s’han presa amb dos GPS i els ajustos s’han fet contrastant els valors amb mesures in situ i amb fotos aèries i alçament topogràfics.

image_pdfimage_print