Drecera de l’Àngel

 

Durant temps, segons es diu a la guia de Montserrat. Itinerari (1909), fou el camí de ferradura més adequat per pujar de Monistrol de Montserrat al monestir de Santa Maria, mentre no es feu la carretera l’any 1860. Fins 1697, any en que es feu la carretera de can Maçana, la drecera de l’Àngel i el camí de la Costa de Collbató eren els únics camins de ferradura que pujaven al monestir de Santa Maria.

Segons la guia de 1909 no es tenen notícies per on passava el camí que anava a al monestir de Santa Cecília abans de 1697. S’indica, com hipòtesi, que el camí podria passar pel camí dels Degotalls i arribant a l’indret conegut avui com el pedrís dels Bisbesbaixava a un camí que coincidiria amb el que ara és la traça de la carretera de can Maçana seguint en direcció cap a ponent. Hauria passat per la roca dels Àngels¸ avui desapareguda al fer l’ampliació de la carretera, i continuaria per trobar la drecera d’en Janon i un kilòmetre més enllà, després del torrent del Cavall Bernat, a ma dreta es creuava amb l’inici del camí de la drecera de l’Àngel (el que avui és coneix com a baixada dels Matxos) mentreque el camí cap el monestir de Santa Cecília seguiria més enllà.

La drecera de l’Àngel tenia un dels seus extrems en el camí del monestir de Santa Cecília, o carretera de can Maçana talcom es coneix avui. El camí de la drecera baixava per la carena de Canfranch, creuava l’actual carretera de Monistrol de Montserrat, entre la masia de la Creu i l’Hotel Marcet passat el qual tornava a baixar per la carena i tornava a creuar la carretera poc abans del pas a nivell del tren cremallera. Avui l’hotel Marcet des de 1954 està transformat en el monestir de Sant Benet on viu la comunitat monàstica benedictina femenina. Aquesta obra fou executada per l’arquitecte Jordi Bonet i Galí. Degut a aquesta construcció la traçadel camí de la drecera de l’Àngel es modificà lleugerament en aquest indret. El camí original està avui dins del jardí del monestir de Sant Benet. Tampoc hi ha pas a nivell perquè el nou traçat del tren cremallera ha substituït aquest pas per un pont.

Un cop el camí a creuat per segon cop la carretera el camí baixa per la carena de l’Àngel i passa per damunt del tren cremallera pel damunt d’un petit túnel conegut com la Mineta, dit també com túnel de l’Àngel. Tot seguit el camí frega la capella de l’Àngela Monistrol de Montserrat. Aquesta capella dóna el nom a tot el camí. La drecera entra al municipi de Monistrol de Montserratpel carrer de l’Àngel. Aquest camí està molt ben conservat i ens alguns indrets encara es conserva l’empedrat original. A la guia de 1909 es diu “es quasi segur que per ell baxà Sant Ignasi al dirigirse á la ciutat de Manresa”. Aquest darrer aspecte no coincideix amb el que proposen avui els promotors del camí Ignasià.

Drecera de l”Angel format GPX

Drecera de l”Angel format KML