Carretera C 55 – Sant Salvador de les Espases – Can Tobella – Carretera C 55

Itinerari circular per un indret molt vinculat a la geografia montserratina. Es comença en la carretera C 55 i pocs metres de recórrer la pista can Tobella, s’agafa un corriol que s’enfila ràpidament  en direcció a sant Salvador de les Espases paral·lel al torrent de l’Afrau. Tot seguit s’arriba a sant Salvador de les Espases conjunt d’estances adossades a una església romànica situada en un cim rocós. Diverses etapes constructives corresponents als segles X, XIV i XVI. Es deixa l’entorn de sant Salvador per anar a buscar per un corriol el coll de sant Salvador, primer, i després per una pista el coll de can Tobella des d’on es baixa cap al conjunt d’edificacions que conformen can Tobella. Un cap passat aquest gran mas la pista baixa ràpidament en direcció de la resclosa del Cairat on el riu Llobregat mostra un esplèndid salt i les restes d’un antic pont medieval. Des d’aquesta reclosa la pista de can Tobella avança cap a l’antic balneari de La Puda i acaba a la carretera C 55.

Des de molts punts de l’itinerari hi ha una magnífica vista de la cara nord-oest del massís montserratí.

0 Inici. Sortida d’un petit aparcament al costat de la carretera C-55 just després del rètol La Puda venint d’Abrera. Estructura geològica curiosa on la qausita fa unes aigües força curioses. S’agafa el camí de can Tobella.

4 minuts. Bifurcació. Cruïlla a la dreta. Cartell indica sant Salvador de les Espases. És apreciable la bona intervenció feta per estructurar el camí amb troncs i ferros. Aquesta tònica seguirà en tot el camí. Pujada suau. El terra i les parets dels talussos del camí són de llicorella per tot arreu.

9 minutsTren. Es passa per damunt d’un túnel del tren de Ferrocarrils de la Generalitat de la línia Barcelona – Manresa. Continuar la pujada per dins de bosc. Es veu el pont d’obra construït per canalitzar el torrent de l’Afrau que queda a l’esquerra del camí. Marca blava. Esglaons ben construïts i conservats. El camí segueix pujant prenent força alçada sobre el torrent.

15minuts. Torrent. Es creua un afluent del torrent de l’Afrau. El camí s’enfila. Marques blaves i grogues.

18 minuts. Torrent. Es torna a creuar el torrent de l’Afrau.

22 minuts. Marges. Apareixen el primers marges a la dreta del camí i ens acompanyaran bona part del trajecte.

28 minuts. Bifurcació. Petit corriol a l’esquerra, algú ha dit que menava a una font. El camí segueix pujant. Continuen els marges de feixes.

41 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb un camí que surt a la dreta en direcció al Pla Fideuer, primer, i després al Coll de la Pedra de la Bossa. Pintada a terra que sembla dir Puda.

42 minuts. Torrent. Creuar de nou el torrent de l’Afrau. Visió del cim on es troba l’església de sant Salvador de les Espases. Pujada forta, primer orientats a ponent i, després d’arribar a un coll, es pren direcció nord-est pujant en llaçades decididament cap a Sant Salvador de les Espases.

52 minuts. Bifurcació. A l’esquerra surt un corriol que primer careneja i després es perd.

1 hora 5 minutsSant Salvador de les Espases. Capella de la Mare de Déu de Montserrat. A sota de l’església de Sant Salvador de les Espases hi ha un capelleta amb la Mare de Déu de Montserrat dins d’un cavitat.

1 hora 7 minuts. Sant Salvador de les Espases. Església de Sant Salvador de les Espases. Magnífica vista de tot el massís montserratí, de tota la plana d’Esparreguera i alguns dels seus masos, entre els quals destaca can Castells. L’indret permet una perspectiva inèdita del conjunt del monestir i santuari de Santa Maria de Montserrat.

1 hora 11 minuts. Bifurcació. Camí a l’esquerra amb rètol que diu Camí de la Burreta. Es un corriol per animals fet per evitar-lis una de les darreres pujades per arribar a Sant Salvador de les Espases.

1 hora 12 minutsBifurcació. Camí a l’esquerra amb rètol de can Tobella. Cal agafar aquest camí que en ràpida baixada mena cap al torrent de Sant Salvador i a unes torres de conducció d’alta tensió. Alguna fita. Si s’hagués continuat pel camí principal s’aniria al Turó dels Ducs de la serra de les Roques de l’Afrau fins arribar a la pista del coll de Bram.

1 hora 19 minutsTorrent. Creuar el torrent de Sant Salvador. Continuar baixant suaument. Pocs minuts després es torna a creuar un brancal del torrent principal. Es passa per sota les línies d’alta tensió. Pujada suau.

1 hora 22 minutsBifurcació. Cruïlla amb un corriol. Anar a l’esquerra en direcció al coll.

1 hora 28 minutsPista. Anar a la dreta. Cartell que diu sant Salvador. La branca de l’esquerra mor al peu d’una torre d’alta tensió.

1 hora 29 minuts. Coll de sant Salvador. Cruïlla de camins. La pista segueix en direcció nord, és el camí de Sant Salvador a la font de l’Hospici. Cal deixar la pista i agafar a l’esquerra un corriol que travessa d’est a oest el coll. La branca de la dreta porta a la font de l’Ermità. Bona visió del massís montserratí. Inici d’una baixada per un corriol terrós i rocós força degradat per l’erosió de l’aigua i de les motos.

1 hora 45 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb una pista que ve de Monistrol de Montserrat passant pel Cul de la Portadora i el coll de les Bruixes. Girar a l’esquerra i seguir per la pista. Avançar en suau pendent. Visió del Tossal Rodó, que queda a l’esquena, amb el Pla de les Bruixes.

1 hora 56 minuts. Bifurcació. Pocs metres abans d’arribar al coll de can Tobella cal deixar la pista de Monistrol i girar a la dreta. Baixada ràpida en direcció al torrent.

2 hores 2 minuts. Torrent de can Tobella. Creuar el torrent. Font i important salt d’aigua. Seguir baixant fins arribar a can Benet just a l’entrada del complex de can Tobella del Cairat.

2 hores 10 minutsCan Tobella del Cairat. Gran masia monumental, està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Seguir baixant pel camí de can Tobella del Cairat. Al costat mateix del mas hi ha la font del Pastor. El camí pren un suau descens. Aviat es veu la via dels ferrocarrils de la Generalitat. Es passa pel damunt del túnel del tren.

2 hores 18 minuts. Bifurcació. Cruïlla del camí de can Tobella del Cairat amb la pista que ve des de Monistrol paral·lela al riu Llobregat. Girar a l’esquerra orientant-se cap el riu Llobregat.

2 hores 20  minutsResclosa del Cairat. Seguir baixant suaument cap el riu. Es comença a sentir la remor del salt d’aigua de la reclosa del Cairat. Arribats a l’alçada del riu agafar un petit corriol a la dreta que en dos minuts porta al salt d’aigua de la reclosa del Cairat. Retornar a la pista. Marques de ratlles blaves i grogues i de GR. Pas per una estreta trinxera de roca. Sortint d’aquest pas ja es veu, a la dreta i a l’altra riba del Llobregat, l’ermita de santa Margarita del Cairat.

2 hores 31 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí de Monistrol deixat abans que ara s’incorpora per l’esquerra. Continuar recte en baixada. Pocs metres després.

2 hores 40 minuts. Bifurcació. Cruïlla a l’esquerra amb un pista que s’enfila per anar a buscar el camí de Monistrol. Seguir en direcció est. Primera visió a la dreta, i a una cota més baixa, dels primers edificis de l’antic balneari de la Puda.

2 hores 45 minuts. La Puda.  Cruïlla amb el camí d’entrada a l’antic balneari de la Puda. La Puda de Montserrat és un antic balneari, inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, situat a la vora esquerra del riu Llobregat.

2 hores 48 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el caminí que puja a Sant Salvador de les Espases.

2 hores  52 minuts. Final. Petit aparcament al costat de la carretera C-55.

Baixar el track en format GPX

Baixar el track en format KMZ