Coll de can Maçana – Coll de la Portella – Coll de Port – Coll d’Agulles – canal de les Bessones– coll de can Maçana (els Quatre colls)

Caminada circular que surt i arriba al coll de can Maçana. En el primer,  i també en el darrer tram de l’itinerari, el camí transcorre pel que és el GR 172 fins a coll de Guirló i despès fins al refugi de les Agulles, Vicenç Barbé a través del camí que uneix el coll de la Portella amb el coll de Port. En l’itinerari d’anada el camí, un cop passat l refugi transita cap a coll de port superant els diferents torrents que solquen aquesta part del massís per la seva vessant sud. Al llarg de camí es tenen unes magnifiques vistes de les regions de les Agulles i dels Frares encantats. Passat el coll del pas del Príncep les vistes s’amplien a la part del massís comprés entre les roques dels Aurons fins a la Proa. Abans d’arribar al coll de Port el es passa al costat de la font de l’Esllavissada.

Des del coll de Port el camí canvia de vessant i es situa en la part nord del massís. Es passa per la font de coll de Port i després pel peu de les impressionants cares nord de les agulles dels Frares encantats. A continuació es pren el camí cap a la canal de les Agulles per pujar al coll de les Agulles o el Portell estret. Des d’aquest indret es remunta per un camí que passa entre les agulles que formen la part oriental de la regió de les Agulles. Arribat al peu de les Bessones s’agafa una canal que, en descens ràpid porta a les proximitats del refugi Vicença Barbè des d’on s’emprèn el retorn.

Dificultat: Cal prendre precaució en els trams de pedra, especialment la canal de les Agulles on la humitat pot dificultar la pujada per les roques. El mateix es pot aplicar a les roques del pas de la Portella. La travessa per la part oriental de la regió de les Agulles no té massa dificultat, tot i que cal estar atent a seguir les marques dels camins.

Material recomanat: És necessari portar aigua (recomanable un litre i mig a l’estiu) tot i que la font de l’Esllavissada pot servir per refrescar-se, botes de tresc, roba d’abric segons el temps i, a l’estiu, barret.

 

Distància: 8 kilòmetres 300 metres
Durada: 3 hores 2 minuts

Altura sortida: 715 m
Altura màxima: 1.070 m.
Altura mínima: 715 m.
Guany: 354 m.
Ascensió acumulada: 566 m.
Descens acumulat: 370 m.
Desnivell màxim: 357 m.
Descripció de l’itinerari

0 minuts Sortida des del coll de Can Maçana. Des del coll al costat del mas de can Maçana hi ha una àrea de pícnic, amb taules i bancs situats en petites feixes del terreny amb arbres i un plafó informatiu del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Prendre la pista ampla que puja al nord est entre les taules del pícnic. Poc més amunt es bifurca.

2 minuts. Bifurcació del camí. Indicador sobre el camí de Sant Jaume. Plafó amb les rutes de BTT. Continuar per la pista que puja a l’esquerra, cap el nord. Marques del GR i del PR. Travessar un bosquet de pinasses. La pista puja sostingudament vorejant la carena per la seva vessant esquerra contornejant el turó del Castell de la Guàrdia pel vessant nord. Ben aviat es veuen les parets de la regió de les Agulles.

15 minuts. Collet estret. Indicador. A la dret queda el camí que porta a Sant Pau Vell. Seguir de front per la pista que planeja a l’est. Tot seguit es veu al davant les roques de la regió de les Agulles i la roca Foradada que queda a la seva esquerra. Poc més enllà, en un replà de la carena on hi un grup de pinasses amb algunes alzines i roures hi ha una bifurcació.

18 minuts. Coll de Guirló. Indicador de localització. A la dreta hi ha una pista que baixa al Bruc. Continuar pel camí ample de l’esquerra que planeja en direcció a la Cadireta i la Foradada. Es segueix el recorregut del GR i del PR.

20 minuts. Bifurcació del camí. Indicador. Deixar el camí de l’esquerra, molt més ample, que porta a la Cadireta i a la Foradada. Seguir pel camí de la dreta en direcció sud-est. Es camina planejant suaument per sota les Agulles. Es passa pel costat d’una roca balmada caiguda dels cingles que queden a l’esquerra. Més enllà s’arriba a la base d’unes roques en un esperó del vessant, des d’on es té una bona vista. Pujada cap a la Portella, travessar una roca inclinada i, més amunt, una altra fins a arribar al peu del pas de la Portella. Atenció si la roca està molla.

35 minuts. Peu del Pas de la Portella. Pujada per una estreta i dreta canal entalla entre dues roques per una mena d’esgraonat de roca fins al collet. Caldrà pujar amb cura aprofitant els graons naturals i artificials. En alguns punts caldrà ajudar-se amb les mans.

36 minuts. La Portella. Collet petit i amb poca visibilitat. Cruïlla de corriols. Seguir pel corriol que baixa que baixa a la dreta més marcat que el que queda a l’esquerra. Tot seguir es creua un petit barranc i es deixa un corriol que puja a l’esquerra. Travessar un grup dens d’alzines, després i el camí es bifurca.

38 minuts. Bifurcació del camí. Continuar pel camí de la dreta en franca baixada. Alguna marca de PR. Travessar una garriga i una brolla. Es veu el refugi d’Agulles que queda al davant enlairat al damunt d’un esperó rocós. Continuar baixant fins arribar al torrent de les Boïgues.

39 minuts. Bifurcació del camí. A ma esquerra surt un corriol que s’enfila paral·lel al torrent cap a l’Aglà i la Miranda de les Boïgues. Seguir pel camí que puja al refugi.

41 minuts. Bifurcació del camí. Novament a ma esquerra surt un corriol que s’enfila primer als Pouetons d’Agulles i després cap al cor de la regió d’Agulles. Seguir en direcció al refugi.

43 minuts. Bifurcació del camí. A la dreta és deixa el camí que baixa a l’Era dels Pallers. Seguir pel camí de l’esquerra que puja per dins d’un alzinar dens. Creuar el torrent de les Boïgues i pujar pel camí, rocós i costerut que sortint del bosc s’enfila fins a una petita carena. Travessar un petit barranc fins pujar al refugi per un camí molt pedregós i una roca llisa inclinada. Atenció si el camí està moll.

48 minuts. Refugi de les Agulles “Vicenç Barbé”. Petit refugi de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya situat damunt d’un esperó rocós de la muntanya al peu de la roca de la Partió, en el vessant sud de la regió de les Agulles.  Sortir del refugi en direcció nord-est tot vorejant la roca de la Partió per la seva dreta. Passar al peu de la balma s’entra dins d’un bios. Creuar un petit barranc tot sortint del bosc i arribada a un nou barranc.

51 minuts. Canal Ampla i bifurcació del camí. A l’esquerra és deixa una canal ampla i planera, i una mica erosionada coberta d’un alzinar dens, que baixa del coll de les Agulles. Bifurcació del camí. Indicador a en una pedra: Coll d’Agulles, a l’esquerra en direcció nord-est i coll de Port en direcció sud. Seguir planerament en direcció a coll de Port amb una lleugera tendència a pujar.

55 minuts. Torrent del clot del Cargol. Un cop passat el torrent el camí segueix pujant. 

58 minuts. Collet. Corriol a ma dreta que permet accedir a la cresta d’una petita serra que sense perdre massa alçada progressa cap al sud. Aquest corriol està perfectament dibuixat en el mapa de l’Alpina.

1 hora 3 minuts Collet. Un cop superat el torrent del Trago el camí puja i baixa suaument fins arribar a un petit coll en un trau de roca al peu d’una carena. A la dreta hi ha un petit turó rocós, accessible per una fàcil grimpada, des d’on hi ha una vista extraordinària del territori. Al peu del turó el camí gira bruscament a la dreta en franca baixada. Evitar agafar el corriol que planeja i està ben fressat perquè és una aproximació a vies d’escalada. La baixada és pronunciada amb alguna ziga-zaga per anar a trobar l’entorn del torrent del Lloro. 

1 hora 5 minuts Bifurcació i torrent del Lloro. A la dreta hi ha un corriol, camí descendent del Lloro, que baixa pel mateix buc del torrent. Comença una pujada en fortes llaçades.

1 hora 11 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí ascendent del Lloro que s’enfila cap el nord que mena al difícil pas del Dit (visible a primer terme), puja a la carena entre el Lloro i la Monja, al bell mig de la regió dels Frares Encantats. Prosseguim la pujada per roquissar i per bosc.

1 hora 14 minuts. Coll del Pas del Príncep. El coll del pas del Príncep és  una estreta portella entre agulles pètries, quasi a la mateixa altura que el coll de Port. La vista s’obre a llevant. Iniciem una nova baixada per la banda oposada del coll a una nova vall, la del torrent de les Grutes. Baixada suau per sota l’agulla Gran del Pas del Príncep en direcció al torrent de les Grutes. Entrada en la vessant del torrent de les Grues.

1 hora 16 minuts. Bifurcació. A la dreta mig amagat hi ha el camí que baixa pel torrent de les Grutes per anar a la cova de l’Arcada.

1 horas 18 minuts. Font de l’Esllavissada. A mà esquerra passem a tocar de la font de l’Esllavissada, dins d’una gran balma, normalment endreçada i amb aigua, si més no, en un recipient tancat. Rètol. Bona balconada sobre la regió de l’Esfinx.

1 hora 22 minuts. Coll de Port . Cruïlla important de caminois. El que veníem des la Portella continua cap el Montgròs. Al coll també hi arriba el camí de coll de Port. Que més avall enllaça amb el GR172 després de trobar-se amb el camí del coll de les Agulles. També des del coll de Port surt el caminoi que tot pujant porta a l’Enclusa per inicia la travessa de la regió dels Frares. Prosseguim pel camí de coll de Port en franca baixada.

1 hora 24 minuts. Font  de Coll Port. Degotall aprofitat, arran mateix del camí, sota la paret dels Frares, ceràmica amb el nom de la font. Petit abeurador per animals. El camí comença a baixar passant per sota les impressionants parets de les vessant nords de les principals agulles de la regió dels Frares. Després de passar al peu del Bisbe el camí gira cap a ponent en franca baixada.

1 hora 40 minuts Bifurcació. Cruïlla a l’esquerra amb el camí del coll de les Agulles. Es deixa el camí de coll de Port que segueix en forà baixada per anar a buscar el GR172. S’agafa el camí de l’esquerra que en suau pujada porta al peu de la  canal que permet pujar al coll de les Agulles o Portell estret.

1 hora 45 minuts. Canal. Arribada a l’inici inferior de la canal que permet ascendir al coll de les Agulles o Portell estret. Canal bastant desfeta pels aiguats. Molta precaució per no agreujar l’erosió i anar amb molt cura en l’ascensió si la canal està humida.

2 hores 1 minut. Coll de les Agulles. Arribada al Portell estret o coll de les Agulles. En Ramon Ribera explica que aquest coll també es coneix com coll de la Figuera. Al bell mig del coll troba una petita cabana de troncs. El coll és una cruïlla de camins: el que seguir per pujar per la canal, el camí de la canal Ampla que baixa en direcció  sud i el camí que s’enfila ràpidament per travessar la regió de les Agulles. S’agafa aquest camí que està marcat amb una senyal vermella en els arbres. Aprofitar l’ascensió per anar mirar de tant en tant enrere. Des d’aquest indret es té una bona visió dels Frares Encantats.

2 hores 5 minuts. La Mà. El camí, en franca pujada, passa al peu de la paret nord-oriental de la Mà, agulla ben inclinada per això alguns l’anomenen la Torta; agulla sense vegetació. Val la ena aturar-se i girar-se per contemplar la regió dels Frares Encantats: la Boleta del Portell Estret, amb una llarga paret que continua més enllà d’on arriba la visió, l’Ànec, la Sense Nom, el Bisbe, el Lloro, etc…

2 hores 9 minuts. Canal estreta. Arribada un canal estreta, un trau, situada entre la Triroca, a la dreta, i la Petitona a l’esquerra. Abans La Triroca és un conjunt de tres roques que s’estintolen mútuament. Al fer la canal val la pena treure el cap a un petit mirador al peu de la Petitona. Es té una àmplia visió dels Frares i la serra de l’Esfinx.

2 hores 14 minuts. Bifurcació. Arribada a un petit estrep de roca pelada al peu de la Bessona inferior. Miranda de les Bessones, la vista és extraordinària. En aquest punt aquesta agulla tapa pràcticament la Bessona superior.  Les seves parets apareixen esveltes i imponents. A la dreta queda l’Agulla de l’Arbret. Hi ha una cruïlla de camins. El camí de la travessa de les Agulles segueix cap a ponent per sota l’agulla de l’Arbret, mentre a l’esquerra hi ha un camí senyalat amb marques vermelles que s’orienta cap al sud per agafar el torrent que es troba entre les Bessones i l’Agulla dels Set. És la canal que hem anomenat de les Bessones que, com diu en Ramon Ribera, és la canal que separa la regió central de les Agulles i divideix aquesta regió en dues parts, l’oriental, d’on venim i l’occidental on va el camí que abandonem. El camí de la canal  cal intuir-lo a través d’algunes marques vermelles en els arbres. Al final del torrent ja es troba un camí ben marcat.

2 hores 17 minuts. Canal de les Bessones. Aquest camí passa per sota les agulles de la Vespa i el Pingüí, per una banda, i per l’altre sota la Bola del Partió i la Bitlla. Una mica mes avall el camí es separa del torrent i poc després el camí passa per sota del Cap de Guerrer. Tot seguit a la dreta hi ha el caminoi que porta al Pouetons de les Agulles.

2 hores 21 minuts Bifurcació de camí. Cruïlla amb el camí del pas de la Portella a coll de Port. Girar a la dreta.

2 hores 23 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb un corriol que passa pel peu de l’Aglà i la Miranda de les Boïgues i s’enfila després cap a la regió de les Agulles al peu de la roca de les Heures.

2 hores 24 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí que a l’esquerra baixa a l’era dels Pallers en paral·lel al torrent de les Boïgues.

2 hores 30 minuts. Coll de la Portella. Un cop arribat al coll s’inicia el descens a través del pas de la Portella. Cal tenir cura de baixar amb precaució.

2 hores 44 minuts. Coll de Guirló i bifurcació. Cruïlla amb el camí de la Foradada en el coll de Guirló, petita explanada. Tanca per evitar la circulació rodada. En el mateix coll es troba a l’esquerra la pista que baixa cap a la cova Tapada per damunt del torrent de la Diablera. Seguir per la pista en lleugera baixada.

2 hores 47 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí que a l’esquerra porta en pocs minuts a les restes de l’esglesiola pre-romànica de sant Pau Vell i i les minses restes d’alguna construcció del  castell que un dia guardà el coll de la Maçana. Des d’aquest indret hi ha un bon panorama de les parets occidentals del massís montserratí interpretables gràcies a un panell informatiu. Cal seguir baixant. A l’esquerra, molt poc abans d’arribar a la zona de can Maçana, a l’esquerra es troba el camí de les Batalles.

3 hores 2 minuts. Fi.  Arriba a la zona de descans de can Maçana.

 

Can Maçana – coll de la Portella – coll de Port – coll de les Agulles – canal de les Bessones – can Maçana.

Can Maçana – coll de la Portella – coll de Port – coll de les Agulles – canal de les Bessones – can Maçana

 

Can Maçana – coll de la Portella – coll de Port – coll de les Agulles – canal de les Bessones – can Maçana.

Can Maçana – coll de la Portella – coll de Port – coll de les Agulles – canal de les Bessones – can Maçana.

 

Can Maçana – coll de la Portella – coll de Port – coll de les Agulles – canal de les Bessones – can Maçana.

Can Maçana – coll de la Portella – coll de Port – coll de les Agulles – canal de les Bessones – can Maçana.

 

Can Maçana – coll de la Portella – coll de Port – coll de les Agulles – canal de les Bessones – can Maçana.

Can Maçana – coll de la Portella – coll de Port – coll de les Agulles – canal de les Bessones – can Maçana.

 
AVIS. Per canvis en la política de seguretat del navegador Chrome  quan s’intenta descarregar directament un fitxer amb l’extensió RAR o ZIP surt un missatge que avisa que per raons de seguretat no es pot descarregar el fitxer de manera segura, independentment que no tingui cap tipus de virus. Per descarregar el fitxer cal prémer el botó dret del ratolí i s’obren un quadre de diàleg. Cal escollir l’opció Desa l’enllaç com a …. Si s’escull aquesta opció es pot baixar el fitxer sense cap dificultat. Aquest problema de control de seguretat no passa amb els navegadors Microsoft Explorer, Microsoft Edge o Firefox.   

Baixar el track en format GPX 
Baixar el track en format KMZ