Can Maçana – Els Pallers – El Gerro – El Timbaler – la Plana Llarga – Camí de les Batalles – Can Maçana

Descripció: Aquest itinerari porta a l’excursionista a descobrir la secció dels Pallers. Es tracta d’una zona ben singular dins de la regió d’Agulles. El recorregut comença a Can Maçana i progressa fins al Coll de Guirló des d’on es pot contemplar l’espectacular alçada de les agulles d’aquesta regió en la seva vessant nord-oest. Des d’aquest coll s’agafa el camí que davallant cap el torrent de la Diablera va a cercar el camí que uneix el municipi de El Bruc amb la zona dels Pallers. Aquest camí, un cop abandonat el torrent, s’enfila fins a trobar l’era dels Pallers. Des d’aquest indret es ressegueix tota la carena descobrint cada una de les roques que constitueixen els Pallers. Al final de la carena s’agafa un corriol que, amb un ràpid descens, va a buscar el camí dels Vermell del Xincarró. A prop de la cruïlla dels dos camins es troben dues formacions característiques d’aquesta part de Montserrat, el Gerro i el Timbaler del Bruc. El retorn al punt de partida és per una pista que porta directament al coll de Can Maçana a través del camí de les Batalles.

Dificultat : Sense cap dificultat notable
Material recomanat: És necessari portar aigua (recomanable un litre i mig a l’estiu), botes de tresc, roba d’abric segons el temps i, a l’estiu, barret.

Distància 6 kilòmetres 800 metres
Durada: 2 hores 10 minuts

Altura sortida: 712 metres 
Altura màxima: 806 metres 
Altura mínima: 564 metres
Guany: 94 metres
Ascensió acumulada: 376 metres
Descens acumulat: 369 metres
Desnivell màxim: 242 metres

Descripció de l’itinerari

0 minuts. Inici Àrea de Can Maçana. L’itinerari comença a l’àrea de descans de Can Maçana situada al mas del mateix nom. Aquesta àmplia fou condicionada per la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de la Caixa Catalunya. Sortir des de l’aparcament pel camí que en la seva part superior en suau pendent s’orienta cap al massís. És el GR172 senyalitzat amb les marques blanques i vermelles. Antigament es coneixia com el camí de la Foradada. A pocs metres d’iniciar la marxa es troba una cruïlla senyalitzada amb un post indicador i un plafó amb les rutes de BTT per aquest zona. La pista de la dreta porta a El Bruc. Cal prosseguir amb la pujada ara més pronunciada per la vessant esquerra del turó del Castell de la Guàrdia. Es comencen a veure marques de sender de gran recorregut GR (blanques i vermelles) i de sender de petit recorregut PR (blanques i grogues).

8 minuts. Mirador i panoràmic A l’esquerra del camí hi ha un replà amb un Panoràmic d’interpretació de la visió orientada al nord. Es veu els Pirineus, Port de Compte i el Cadí, a més de gaudir d’una àmplia visió de la comarca del Bages.

13 minuts. Bifurcació. Cruïlla de Sant Pau Vell . A la dreta de la marxa surt una pista àmplia que puja a les ruïnes de Sant Pau Vell i del castell de la Guàrdia. L’església romànica s’ha restaurat recentment. Hi ha un mirador amb un panoràmic interpretatiu de la paret oest de la regió d’Agulles. Es segueix de front per la pista. Tot seguit es veuen les roques de la regió d’Agulles i al fons, a l’esquerra, la Cadireta i la roca Foradada.

15 minuts. Coll de Guirló – Cruïlla amb el camí dels Pallers. Inici del Coll de Guirló. Aquest coll és una zona ampla antigament feta servir d’aparcament de cotxes. Hi ha un rètol que indica el camí que a la dreta, en forta baixada, porta a la zona dels Pallers i a El Bruc a través del torrent de la Diablera. El rètol no indica que porti a els Pallers. A l’esquerra es deixa el camí que continua com a GR172.

22 minuts. Rètol de zona arqueològica. El camí baixa de forma pronunciada. Poc després, a la dreta, un senyal indica la petita zona on hi ha restes arqueològiques de civilització calcolítica a Montserrat. Des d’aquest indret surt un camí que baixa ràpidament cap al torrent de la Diablera. Al seu inici es troba el megàlit de la Diablera que senyala la zona d’enterrament que es troba sota mateix, al costat del torrent, i que és coneguda amb el nom de cova Tapada. En aquest indret, que més que una cova és un abric natural, les excavacions de Joan Maria Casa de Muller al segle XIX trobaren restes ceràmics i altres estris, juntament amb 8 cranis. Sembla que la cova Tapa era una cambra funerària.

A molts pocs metres del senyal, a l’esquerra, hi ha un petit corriol que porta a un altre abric natural conegut com a Cova de les Goteres on a mitjan del segle XX en Pere Redón trobà també restes d’una antiga civilització. 

26 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí dels Pallers. Cruïlla amb senyal que indica el camí dels Pallers. El camí de la dreta porta al camí de les Batalles que ve des del Bruc. Cal agafar el camí de l’esquerra. Durant una estona el camí planeja suament per sota de les Portelles. Un cop passades aquestes hi ha una petita pujada. Quan ja són visibles els Pallers el camí torna a baixar lleugerament.

38 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí dels Paller. Nova cruïlla amb senyal indicador. Cal seguir pel camí de l’esquerra. El camí de la dreta és el camí que uneix El Bruc amb els Pallers. Comencen unes marques blanques i verdes. Vista aèria del Bruc de Dalt. Petita pujada.

45 minuts. Era dels Pallers. Petit replà conegut com l’era dels Pallers enfront de la qual continua, en direcció sud, la carena dels Pallers. Bona vista d’una àmplia part de la regió d’Agulles Des d’aquest indret surt un camí que, resseguint en part el torrent dels Cirerers, porta al refugi Vicenç Barbé. La carena dels Pallers està formada per un conjunt de roques arrodonides que recorden els antics pallers. Primer es troba la solitària roca de l’Era dels Pallers, després venen quatre formacions anomenades Agulles de l’Era dels Pallers. Per la seva forma recorden a uns queixals. A continuació hi ha les roques dels Pallers del Mal Any. Finalment la carena es tanca amb dues formacions molt característiques: la Tisora, i la Tisoreta. La primera, tal com indica el seu nom, és una roca amb dues puntes; la segona es una roca que té el centre buit en forma de creu.

Cal seguir un petit camí que, senyalat amb unes marques verdes, ressegueix per baix les diferents roques dels Pallers per la seva vessant oest. 

59 minuts La Tisoreta. La Tisoreta, petita formació rocosa, senyala el final de la serra dels Pallers. Des d’aquest indret hi una vista aèria que abasta des de les proximitats de Can Jorba, el Vermell del Xincarró i bona part del camí que uneix la Vinya Nova i El Bruc. Cal agafar un camí marcat amb senyals blaves que surt al darrera de la Tisoreta. Baixada pronunciada per un roquissar. Ara les marques, de sobte, són verdes. El camí baixa per un torrent.

1 hora 6 minuts. El Gerro. Un cop acabat el roquissar i el torrent el camí és terrós. A la dreta, entre els alzinars, cireretes d’arboç i garrics es veu El Gerro. Roca característica per tenir un pont natural que recorda la nansa d’un gerro. Després del Gerro es perden les senyals. Cal seguir fins a cercar un camí que es veu més avall. Baixada pronunciada per una tartera.  Tornen a apareixerà les marques blaves.

1 hora 13 minuts. Roca del Timbaler del Bruc. Acabada la tartera el camí porta, en baixada suau, a un replà argilós ple de vàries fites. Des d’aquest indret, a l’esquerra, es veu el Timbaler del Bruc, agulla que tanca la part inferior de la serra dels Pallers. És una  roca molt apreciada pels escaladors. Darrera queda el Gerro tot i que al quedar molt frontal a l’observació, no s’aprecia la seva nansa.

1 hora 14 minuts.  Bifurcació. Cruïlla camí del Vermell del Xincarró. Cruïlla amb el camí que porta a la Raconada i al Vermell del Xincarró. Aquest camí està senyalat amb una marca blanca. En aquest indret hi ha vàries fites i una marca blava indica el camí dels Pallers. Cal seguir agafant el camí de la dreta en direcció sud.

1 hora 20 minuts. Pinassa. Petit bosquet de pins. Ara el camí és ample.

1 hora 22 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí de la Plana Llarga. Pocs metres després de la pinassa hi ha la cruïlla amb el camí que, venint de la Vinya Nova i Can Jorba, puja per la Plana Llarga i porta cap a Can Maçana, entre altres indrets. Cal agafar el camí de la dreta. Pujada suau. Pocs metres després el camí fa un giravolt a l’esquerra, però es pot estalviar agafant una petita drecera que de forma natural apareix en sentit de la marxa. Des d’aquest indret hi ha molt bona vista de tota la carena dels Pallers i de tota la Regió d’Agulles.

Pocs metres després, en una petita clariana del bosquet, a la dreta s’incorpora el camí que ve de El Bruc als Pallers. Ara el camí gira a l’esquerra. 

1 hora 41 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí de les Batalles que ve des de El Bruc. En aquest cruïlla es troben quatre camins. Cal agafar el camí de la dreta que està barrat per una tanca de l’Obra Social de la Caixa de Catalunya Fundació Caixa Catalunya. També hi ha un rètol que indica que és el camí de les Batalles. El camí continua pujant. 

1 hora 50 minuts. Bifurcació. Nova cruïlla. Cal seguir pel camí de l’esquerra que és el camí de les Batalles. Ara la pujada és més pronunciada.

1 hora 58 minuts. Bifurcació. En aquesta cruïlla es proposa agafar el camí de la dreta que, després d’una petita pujada i planeja una estona, comença a baixar fins arribar a la cruïlla amb el GR172 en la part superior de Can Maçana. El camí de l’esquerra és el camí de les Batalles que també porta a can Maçana.

2 hores 9m. Cruïlla. Després d’un petit descens el camí arriba a la cruïlla amb el GR172. Cal girar a l’esquerra i baixar cap a la zona de Can Maçana. 

2 hores 10 minuts Final. Arribada a Can Maçana. Final de l’itinerari

 Es recomana la lectura de la nota sobre la toponímia dels Pallers.

Can Maçana - Pallers- canal Pages - cami Batalles - can Maçana Dibuix 1 Can Maçana - Pallers- canal Pages - cami Batalles - can Maçana Dibuix 3
Can Maçana - Pallers- canal Pages - cami Batalles - can Maçana Dibuix 2 Can Maçana - Pallers- canal Pages - cami Batalles - can Maçana Dibuix 4

Baixar el track en format GPX
Baixar el track en format KMZ 

image_pdfimage_print