La Fonollosa – camí de la Palomera – canal Roja – camí dels Plecs del Llibre – torrent del Migdia – camí dels Francesos – la Fonollosa

10Itinerari: Caminada circular per un dels racons poc freqüentats del massís montserratí. És un Itinerari amb força desnivell que passa per alguns indrets amb alguns passos de certa dificultat per aquelles persones poc acostumades a caminar per damunt de roca. S’inicia l’itinerari en els camps d’oliveres de la Fonollosa des d’on s’agafa el camí que s’enfila cap a la Palomera. Arribats al peu d’aquest serrat es puja al coll de la Palomera per gaudir de la gran bona vista de diversos racons del massís. Des del coll es baixa per creuar el torrent de la canal Roja i tot seguit agafar el camí que s’enfila en paral·lel a aquesta canal. A mitja pujada, quasi bé al peu del Montgròs, en un punt en el qual hi ha una gran vista del serrat del Faraó, s’agafa el camí dels Plecs del Llibre que ressegueix la part inferior d’aquestes roques fins arriba al torrent del Migdia

Continuant de baixada pel buc del torrent fins l’indret on comença l’engorjat conegut com el Joc de l’Oca repujant un petit torrent es troba la font de la Cajoleta. Desfent parcialment el camí pel buc del torrent del Migdia es troba el corriol que permet pujar al coll de Muset de d’on hi ha una extraordinària vista de la part central del massís montserratí. Al costat d’aquest coll passa el camí dels Francesos que s’agafa des baixada fins arribar, desprès d’un llarg descens, s’arriba a la pista que uneix Collbató amb el Bruc. Seguint per aquesta pista, en direcció el Bruc, es passa per can Jorba i després d’un curta pujada s’arriba de nou als camps de la Fonollosa.

Dificultat: Ruta de dificultat alta, tant pel desnivell, especialment en l’indret de la canal Roja i la baixada cap al torrent del Migdia, com pel fet de que en aquest entorn es camina sobre la roca pelada guiats per una tènues pintades o discretes fites.

Material recomanat: És necessari portar aigua (recomanable un litre i mig a l’estiu), botes de tresc de forta adherència a la roca, roba d’abric segons el temps i, a l’estiu, barret.

Distància 6 km.
Durada 3 hores 51 minuts

Altura sortida 522 m.
Altura màxima 986 m.
Altura mínima 491 m.
Guany 463 m.
Ascensió sortida 611 m.
Descens sortida 621 m.
Desnivell màxim 495 m.
Descripció de l’itinerari

0 minuts Sortida Sortir de l’indret conegut com la Fonollosa, gran camp d’oliveres travessat per la pista que uneix els municipis de Collbató i el Bruc. A pocs metres d’aquest camp, just quan el camí gira quasi en angle recte per orientar-se cap al mas de can Jorba, a ma esquerra hi ha l’inici del camí de la Palomera. No és massa evident el començament del camí. Marques vermelles força antigues.

L’alçada de sortida és 521 metres. El camí s’enfila ràpidament per dins d’un bosc espès de pins i alzines. Marques vermelles antigues. El camí, en un primer moment, s’apropa al torrent de la coma del Pastor fins a paral·lel a ell en una cota més alta. Seguidament, el camí gira cap al sud i després d’una llaçada torna a situar-se paral·lel al torrent però en una cota més elevada. Ens pocs minuts s’han fet 136 metres de desnivell.

32 minuts. Mirador. Arribada a un clapa rocosa situada a l’inici del serrat de la Palomera que és un bon mirador del torrent de la coma del Pastor que corre encaixonat entre un serrat en el seu vessant dret, al final del qual hi ha l’agulla del Pilot, i el mateix serrat de la Palomera. Al final de la coma del Pastor es troba el Pas de la Llastre que permet accedir al camí del Cabrit.

El camí es separa de la coma d’en Pastor i gira cap l’est per flanquejar l’extrem del serrat de la Palomera. Després d’una pujada s’entra plenament en el domini del torrent de la canal Roja i es comencen a veure totes les agulles que envolten aquest indret. Aquest part inferior de la canal Roja es coneix, pels amants del barraquisme, amb el nom de Tres en Ratlla. EL camí passa a estones per damunt de roca o per dins d’un petit bosquet.

53 minuts. Mirador.  Espai rocós que permet contemplar la part sud del serrat de la Palomera i tota la plana que s’estén des de Collbató cap al Bruc al peu de la muntanya. Fins aquest indret s’han fet 270 metres de desnivell.

El camí comença un suau descens en paral·lel al torrent que corre encaixonat al fons entre el serrat de la Palomera i l’espectacular massa rocosa allargassada de la roca Mur. Darrera d’aquesta emergeix l’agulla del Jardí que mig tapa l’agulla de l’Avenc darrera de la qual es troba l’agulla Ajaguda. Al fons, al nord, destaca al rampa de l’Esfinx, el Montgròs i els Plecs del Llibre.

1 hora 2 minuts. Bifurcació. Cruïlla del camí de la Palomera amb el camí que uneix el coll de la Palomera amb el torrent del Migdia, continuació del camí del Cabrit. Arribats a aquest punt val la pena pujar al coll de la Palomera per gaudir les magnífiques vistes. Agafar el camí de l’esquerra en pujada.

1 hora 7 minuts. Coll de la Palomera.  Arribada al coll situat al peu de la Palomera identificat amb una immensa fita. Des d’aquest indret es té un extraordinària vista del serrat del Faraó, dominada per la imponent agulla del Faraó, així com el Montgròs flanquejat a ponent per la rampa de l’Esfinx i a llevant pels Plecs del Llibre.

1 hora 12 minuts. Bifurcació. Baixant del coll de la Palomera es torna a trobar a la dreta la cruïlla del camí de la Palomera, seguir ara a l’esquerra en baixada per anar a buscar el torrent.

1 hora 14 minuts. Canal Roja. Arribada al torrent de la canal Roja. Seguir cap a llevant en lleugera pujada. La cota en el buc del torrent és de 787 metres. Lleugera pujada orientats a llevant per dins d’un bosquet tupit.

1 hora 18 minuts. Bifurcació. Després d’una lleugera pujada des del torrent per dins del bosc s’arriba a una clapa rocosa. En aquest indret surt, a l’esquerra el camí de la canal Roja. Abans d’emprendre la pujada contemplar tot el serrat de la Palomera i el coll que el separa d’una gran massa rocosa on es troba la placa dels Roofs. Al fons s’eleva el serrat del Faraó que continua cap a llevant amb la Rampa de l’Esfinx i el Montgròs. El camí s’enfila en direcció nord seguint unes marques blaves superposades a unes altres grogues. La pujada és notable per damunt d’un roquissar. El desnivell actual és de 270 metres respecte el punt de sortida.

1 hora 38 minuts. Bifurcació. Poc després de passar per les restes d’una carbonera el camí passa per un pas relativament exposat per la pendent de la roca pelada que cal travessar. S’arriba a un punt on hi ha un fita i les dues marques, la blava i la groga, es separen momentàniament. A terra estan pintades les lletres MG en blau senyalant el camí que marxa en direcció al torrent de la canal Roja i les grogues s’enfilen per una costeruda pendent de roca viva. El camí que baixa al torrent és el que, després de creuar-lo, seguirà pujant fins al camí del Montgròs al peu de la roca Plana dels Llamps.

Cal seguir pel camí de les marques grogues que deixa d’orientar-se al nord i pren el nord-est. La pujada és, en bona part, per damunt de roca viva, alternant algun moment amb petits trossos de vegetació. És una pujada llarga i pesada.

1 hores 57minuts. Coll. Al final de la pujada s’arriba a un coll ampli que separa el Montgròs d’un petit serrat que avança en direcció sud. En aquest coll hi ha la confluència amb un altre camí, marcat amb senyals blaves i fites, que prové del torrent de la canal Roja flanquejant la base de la Rampa de l’Esfinx. Ara el desnivell en relació al punt de sortida és ja de 464 metres.

2 hores 1 minut. Mirador. Un cop deixar l’anterior coll, el camí segueix pujant entre roca i brolla per baixar lleugerament fins a una amplia clapa de pedra que és un bon mirador. La vista s’estén des del serrat de la Palomera, el Faraó i tot el serrat del mateix nom, el torrent de la canal Roja, i les moles la Rampa de l’Esfinx, el Montgròs i alguns dels Plecs del Llibre. A partir d’aquest punt el camí baixa per una llarga rampa pedregosa. Les úniques referències són unes escadusseres marques grogues, algunes fites i la certesa que cal baixar en direcció al torrent del Migdia que es veu al fons. Pas difícil i exposat. Els únics moments en els quals hi ha vegetació és quan el camí creua dos petits torrents.

2 hores 25 minuts. Torrent del Migdia. El camí arriba per damunt del torrent del Migdia i cal buscar la manera més còmoda per baixar-hi. En un trajecte de 600 metres s’han fet 161 metres de desnivell. Seguir ara pel buc del torrent del Migdia en direcció descendent.

2 hores 30 minuts. Bifurcació. Cruïlla del torrent del Migdia amb el camí que baixa del coll de la Palomera. A partir d’aquest punt en el torrent del Migdia s’inicia una via ferrada coneguda amb el nom del Joc de l’Oca. Seguir uns pocs metres pel camí que puja cap el coll de la Palomera passant a estones per dins del buc d’un petit torrent. Quan el camí s’enfila decidit ja per fora del torrent continuar pel buc del torrent uns quants metres amunt.

2 hores 34 minuts. Font de la Cajoleta. Aprofitament de l’aigua del torrent

2 hores 39 minuts. Bifurcació. Retornats de nou al torrent del Migdia desfer el camí fet anteriorment. Es puja pel buc del torrent pràcticament fins l’indret on s’hi ha arribat.

2 hores 46 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb un camí que, amb ràpida pujada per dins d’un zona espesa de vegetació d’arbusts i alzines porta al coll de l’Ajaguda o coll del Muset.

2 hores 51 minuts. Coll de Muset. Vista del conjunt d’agulles d’aquest indret: agulla Ajaguda, agulla de l’Avenc i agulla del Jardí, així com del Montgròs, la Cajoleta, les Talaies i cim de sant Jeroni. Sortint del coll s’agafa en baixada el camí dels Francesos.

3 hores 36 minuts. Bifurcació. Final del camí dels francesos en la pista que uneix Collbató amb el Bruc poc abans de la masia de can Jorba. Agafar la pista cap a ponent, esquerra. Seguir en pujada passant primer per la masia, després per la bonica esglesiola de la Mare de Déu de la Font.

3 hores 51 minuts. Final. Arribada a la Fonollosa.

 

La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 1 La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 2
La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 3 La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 4)
La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 5 La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 6
La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 7 La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 8
La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 9 La Fonollosa - canal Roja - la Fonollosa 10

Baixar el track en format GPX
Baixar el track en format KMZ 

Notes

En l’apartat de toponímia hi ha una nota sobre els noms del coll de la Palomera i el de Muset i sobre el camí de la Palomera atesa la discrepància observada al comparar alguns mapes.

image_pdfimage_print