Marganell – font del Malniu – Marganell

Itinerari: Petit itinerari des del poble de Marganell per anar a la font del Malniu i la barraca de vinya de Magí del Gras situades en un indret dominat per la gran paret de la vessant nord del Massís montserratí. Fins el 1960 les terres del Malniu estaven plenes d’oliveres i vinya. Es retorna al punt de sortida desfent el camí.

Dificultat:  Cap dificultat.

Material recomanat: És necessari portar aigua (recomanable un litre i mig a l’estiu), botes de tresc, roba d’abric segons el temps i, a l’estiu, barret.

Distància: 6,236 Km
Durada: 1 hora 40 minuts
 
Altitud màxima: 471 metres
Altitud mínima: 345 metres
Alçada de la sortida: 358 metres
Alçada de l’arribada: 358 metres
Diferència alçada sortida i punt més alt: 112 metres
Diferència entre altitud sortida i arribada: 0 metres
Diferència entre punt més baix i punt més alta: 125 metres
Ascensió acumulada des de la sortida: 137 metres
Descens acumulat des de la sortida: 135 metres

 

Descripció de l’itinerari

0 minuts Inici. Sortida des del camp de futbol de Marganell. Deixar la carretera que en baixada entra al poble Marganell i agafar a la dreta la pista de can Solà. Hi ha varies cartells, un d’ells del Parc Natural, i vàries bústies de correu de les diverses masies de la Vall.

5 minuts. Torrent. Creuar la riera de Marganell pel pont de la Plana. Deixar a la dreta la pista que mena  primer a can Mossarro i després a les diverses masies de la Vall. Continuar planejant per la pista de l’esquerra en direcció a la muntanya de Montserrat que domina el fons.

8 minuts. Bifurcació. Cruïlla a la dreta amb una pista que puja a can Mossarro. Continuar per la pista principal a l’esquerra.

11 minuts. Cal Petit. La pista passa al peu de la masia de cal Petit. Fa anys en aquest mas hi ha viva en Lluis de cal Petit, persona gran coneixedora de tots aquest indrets montserratins i una important font d’informació d’aquesta contrada.

12 minuts. Torrent. El pont del cal Petit permet creuar el torrent que baixa de Puig Llobí.

16 minuts. Bifurcació. A la dreta surt una pista a la dreta que permet accedir a un xalet proper i que continua menant a un gran dipòsit d’aigua a prop de Puig Llobí. Continuar per la pista que venim seguint des de Marganell, camí de l’esquerra.

29 minuts. Bifurcació. A l’esquerra surt una costeruda pista que permet accedir a sant Pere de Vilardell. Seguir per la pista d’on venim.

34 minuts. Bifurcació. A la dret surt un caminoi que porta a les restes de can Maroto. Seguir per la pista principal.

41 minuts. Bifurcació. A l’esquerra hi ha una pista que mena a la vinya conreada d’en Magí del Gras. Continar per la pista.

50 minuts. Font del Malniu. Petita esplanada on hi ha un de les barraques de vinya d’en Magí del Gras i la font del Malniu a la riba dreta del torrent de la font de la Poma. Aquest indret, fins els anys 60, estava conreat de vinyes i oliveres.

La font del Malniu emergeix en el torrent de la Poma per sota de la confluència dels torrents de les Albes, de la Poma i del Teix al costat del petit replà al final del camí del Malniu on hi ha una de les barraques de vinya d’en Magí del Gras de Marganell. La font del Malniu fou recuperada l’any 2014 pel Patronat de la Muntanya de Montserrat. És una font de raig que actualment brolla al peu del talús, a la vora dreta del torrent. No masses anys enrere havia quedat colgada i s’havia donat per perduda. Hi ha dues vetes d’aigua que ragen força. Aquesta font en la cartografia antiga, Joan Cabeza (1909) i Ramon de Semir (1949) li diuen font de la Donzella. En el llibre “Ermites i fonts Montserratines” publicat pels Amics de Montserrat 1967 relacionen la font de la Donzella amb un poema d’Apel·les Mestres que comença dient:

“Donzella, on aneu
On aneu tan d’hora?
Vaig a Montserrat,
que ara és l’hora bona.
Descalça hi aneu?
Descalceta i sola?
O heu perdut el seny
o seu pecadora”

Per la situació de la font és poc probable que cap noia hi arribes descalça, ni molt menys hi passés per anar al monestir de Santa Maria de Montserrat.

Es retorna a Marganell desfent el camí.

1 hora 40 minuts. Marganell

 

Baixar el track en format GPX

Baixar el track en format KMZ 


 

 

 
 

image_pdfimage_print