Camí de baix de les Canals

Itinerari

Antigament, hi havia un camí que anava des de Monistrol de Montserrat fins a Collbató, pràcticament sense perdre alçada. L’origen d’aquest camí és incert. Hi ha indicis per pensar que era un camí construït per anar-hi amb animals de bast. Es té constància que va haver-hi un alcalde a Monistrol de Montserrat que protestà perquè no tenia cap camí útil per carruatges per anar a Collbató. Una altra interpretació és que fos un camí emprat per desplaçar-se a les múltiples feixes que solcaven aquesta vessant de la muntanya. El camí sencer de l’anomenat Camí  de Baix de les Canals anava de Monistrol de Montserrat fins a Collbató passant per la clotada de Mullapans, les dues vessants del torrent de Santa Maria, el camp dels Maduixers, les fonts de l’Esquirol i del Barraquer, fins el camí del Forat des d’on hi ha havia dues alternatives per arribar aquests darrer municipi. Una era baixar cap a la Rabassa Morta i seguir pel camí del torrent de la Salut cap a Collbató i l’altra era pujar fins el camí de les Feixades i anar a Collbató.

Actualment el camí, té alguns trams perduts i cal fer alguna variant per progressar i tornar al camí original. També hi ha al llarg del camí diverses dreceres que permeten deixar el camí principal i baixar sense dificultat a la carretera C-55. Es pot transitar còmodament des de Monistrol de Montserrat fins la cruïlla amb el camí de l’Aigua seguint el traça de l’antic camí. Des d’aquest cruïlla es pot avançar fins el torrent de Santa Maria aprofitant traces de l’antic camí i la facilitat per progressar que ofereixen les diverses feixes que hi ha. Un cop passat el torrent cal prestar molta atenció per identificar el traç del camí i saber quan cal abandonar-lo, momentàniament, per fer alguna variant davant la muralla de vegetació que impedeix el seu pas.

A mesura que s’avança cap a la base del Cap de les Canals cal ser molt respectuosos amb el soroll o qualsevol activitat molesta perquè en les parets de la serra Llarga hi fan el niu espècies protegides i es millor, per polítiques de preservació d’aquests exemplars, no alterar els seus àmbits de vida. Si es camina responsablement no es farà més soroll que el produït pel trànsit de la carretera o dels ferrocarrils, però l’ús massiu d’aquest camí, com comença a ser habitual a Montserrat, alteraria les nidificacions d’aquestes parets.

Dificultat:  No és un itinerari amb cap dificultat tècnica. El terreny està prou definit per poder-hi caminar bé. Cal estar atent, especialment passat el torrent de Santa Maria, amb l’orientació per no perdre’n la direcció.
Material recomanat: És necessari portar aigua (recomanable un litre i mig a l’estiu), botes de tresc, roba d’abric segons el temps i, a l’estiu, barret.

Distància: 7 km 617 metres
Durada: 2 hores 38 minuts
 
 
Altitud màxima: 488 metres
Altitud mínima: 146 metres
Alçada de la sortida: 150 metres
Alçada de l’arribada: 389 metres
Diferència alçada sortida i punt més alt: 337 metres
Diferència entre altitud sortida i arribada: 238 metres
Diferència entre punt més baix i punt més alta: 341 metres
Ascensió acumulada des de la sortida475 metres
Descens acumulat des de la sortida 233 metres

 

Descripció de l’itinerari

 

Inici. Sortida del carrer de sant Jeroni de Monistrol al costat de la benzinera situada a l’entrada del poble. A la part baixa d’aquest carrer hi ha soterrat el torrent de l’Escuder en el seu tram final abans d’abocar al riu Llobregat.

2 minuts. Bifurcació. Al capdamunt del carrer, just quan aquest gira a la dreta en una pronunciada corba, cal baixar per un corriol que amb pocs metres porta a un camí antic fàcilment distingible pel seu especial empedrat de lloses de grans proporcions. Aquest camí, abans anava cap el nord però ara ha quedat interromput per un bloc de cases de recent construcció. Caldrà agafar el camí en direcció sud-oest. El camí progressa seguint durant bona estona uns pals de fusta de llum o telèfon, i al costat d’uns marges de carreus i pedres força grans.

5 minuts. Torrent. Creuar el torrent del Soldat.

6 minuts. Bifurcació. Trobada amb un camí ampla, el camí de les Solelles, que puja de la carretera des de l’indret conegut com el Pont del Gat. Seguir aquest nou camí pocs metres avall fins trobar un petit camí a la dreta que caldrà seguir sense perdre alçada o amb una suau pujada fins trobar un torrent.

10 minuts. Torrent de l’Erola. Passar el torrent de l’Erola per un pas tancat per la vegetació. Torrent avall, entre unes canyes, hi ha la font de l’Erola. Petit camí força tapat per anar a la font. Avançar sense perdre cota o en lleugera baixada. Travessar un petit torrent i seguir progressant fins el proper torrent.

16 minuts. Torrent de Mullapans. Arribada a la clotada de Mullapans. Creuar el torrent de Mullapans on s’observa les restes d’obra feta i tubs metàl·lics per aprofitar la seva aigua. Entrada a una àmplia zona situada al peu del Tossal de Mullapans. Observar com les feixes s’enfilen muntanya amunt aturant-se al peu mateixa de les roques. A baix es veu la resclosa de Can Gomis i l’estació depuradora de Monistrol de Montserrat. Pal de fusta de la línia telefònica. A terra, en una petita esplanada, hi ha restes d’antics pals de fusta. Al costat del torrent hi ha una sèrie de pedres col·locades per aprofitament de l’aigua. Dues fites de propietat.

20 minuts. Bifurcació. No és pròpiament una cruïlla de camins ben definida. En aquest punt la línia telefònica que es seguia baixa cap a can Gomis. Per seguir cal avançar pel mateix relleix de la muntanya sense perdre alçada entremig de brolla. Una alternativa per progressar cal pujar pocs metres per situar-se en una feixa superior. Restes d’una petita bassa d’aprofitament d’aigua. A baix es veuen les cases de la colònia de can Gomis. S’avança en direcció sud durant uns metres per retornar al camí antic. Fita de propietat.

22 minuts. Fita. Si es segueix pel camí, i per dins de la brolla, es troba una fita de pedra amb el nom de Gomis. A sota es veuen tots els edificis de can Gomis.

23 minuts. Torre metàl·lica. El camí es troba amb un tub d’aigua de color verd i al peu de la torre metàl·lica de la línia elèctrica que puja cap el monestir de santa Maria de Montserrat des de la carretera C-55.

24 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí de l’Aigua a l’alçada d’una gran vàlvula pintada de color blau. Creuar aquest camí per damunt dels tubs i seguir pel mateix relleix de la muntanya en direcció sud. El camí, mig tapat per la brolla deixa a la dreta una gran paret de pedra seca. Filferro clavat a la paret segurament emprat per lligar.

25 minuts. Torrent. Dues fites, una d’elles diu Gomis. Tot seguit es creua un petit torrent perfectament canalitzat. Seguir en direcció sud.

26 minuts. Bifurcació. El camí queda perdut per una petita esllavissada i la brolla quan es troba amb tres pins. Hi ha un quart pi, una mica més separat i uns metres més avall. Cal pujar a la feixa superior. El camí antic, molt malmès a estones, segueix pocs metres per sota. És més còmode caminar per la feixa superior que va paral·lela a l’antic camí.

28 minuts. Bifurcació. A la dreta queden dos pins i al seu darrera la paret d’una petita cinglera. Fita de pedres. Cal deixar l’actual feixa i pujar a una superior per poder avançar uns pocs metres.

29 minuts. Bifurcació. La feixa per la qual es caminava baixa fins a la feixa inferior. Fita de pedres. Seguir avançant cap el torrent. A la dreta queda un pi solitari a tocar el camí al seu darrera es veu el marge de la feixa superior.

31 minuts. Bifurcació. Es deixa la feixa per on s’avançava i es baixa un petit desnivells per trobar el camí primitiu que queda a sota. Fita de pedres.

32 minuts. Cinglera. El camí passa proper al capdamunt d’una cinglera. Al final de la cinglera hi ha un petit esperó on hi ha restes d’una captació d’aigua i uns ferros que deuen ser un antic tancat. Hi ha una canal que pot ser un abaixador precari de la cinglera.

34 minuts. Tres pins. El camí segueix avançant sense perdre alçada. Trobada amb tres pins, dos vius i un mort mig caigut sobre un d’ells.

35 minuts. Olivera. El camí passa al costa de la resta d’una soca olivera cremada evidencia dels antics camps d’oliveres que havien existit en aquest indret de la muntanya.

36 minuts. Marge. El camí s’obre al torrent de Santa Maria sota mateix del Tossal de Mullapans. A la dreta comença un gran marge, amb una filigrana de pedres algunes en forma d’opus spicatum, que es segueix bona estona.

39 minuts. Marge. Final del marge que s’ha anat seguint.

40 minuts. Pal de telèfon. Creuar un petit torrent que té un pi en la seva part superior del camí. Visió inferior del Tossal de Mullapans. Pocs metres després de passar el torrent a la dreta del camí hi ha un pal de fusta del que havia estat l’antic telèfon de l’aeri. S’ha arribat a un punt quasi a la vertical dels cables de l’aeri montserratí.

Arribat aquest indret el camí es dirigeix clarament a buscar el torrent de Santa Maria però queda immediatament interromput per esllavissades i la vegetació. Per arribar  al torrent cal cercar pujar tres feixes per anar a buscar el peu de la petita cinglera que queda a la dreta del camí i, amb imaginació, trobar la manera d’acostar-se al torrent de Santa Maria. Els passos estan senyalitzats amb fites. Entrada en un petit bosquet.

44 minuts. Tub de goma. El camí deixa per un moment el bosquet i passa per damunt d’un petit roquissar. Baixant es veuen restes de tub verd cremat descrit ja per Ramon Ribera en la descripció d’aquest itinerari. Es continua per dins del bosquet

45 minuts. Carbonera. A dins del bosquet extensa plataforma evocadora d’una carbonera.

46 minuts. Torrent de Santa Maria. Sortida del bosquet per travessar el torrent de Santa per un pas al peu d’un petit gorg del torrent.

47 minuts. Pujador. A la sortida del pas del torrent hi ha un petit pujador per vèncer el petit desnivell que hi ha per trobar el camí. No és un pas difícil, però cal anar en compte perquè el terreny és inestable i la vegetació pot dificultar-ne el seu trànsit. Tot seguit, a la dreta, a peu de roca hi ha uns petits degotalls on suposo que es situa l’anomenada font de la Cova.

51 minuts. Torrent sec. Travessar un petit torrent, habitualment sec.

52 minuts. Dipòsit d’aigua amb broc. Immediatament desprès de passar el torrent es passa al costat una cisterna amb una aixeta evidencia d’un antic treball agrícola en aquest entorn. Hi ha algun resta d’eines de treball del camp.

57 minuts. Bifurcació. Cal sortir per la dreta momentàniament del camí perquè una gran tofa de vegetació barra el pas. Es pren un pas per la dreta entre unes canyes que es un drecera per vorejar el tram tapat per la vegetació.

1 hora 2 minuts. Bifurcació. Després de fer la drecera es retorna al camí original

1 hora 6 minuts. Roquissar. Arribada un petit roquissar que marca la sortida de la vall de Santa Maria i entrada a una nova vall. La pèrdua de vegetació facilitat gaudir d’una bona vista del massís montserratí. Entrada en la zona d’influència del Cap de les Canals.

1 hora 9 minuts. Barraca d’en Baldiri. Es passa pel costat de les runes d’una antiga barraca de camp coneguda com barraca d’en Baldiri. L’edificació queda a la dreta del camí i sorprèn la seva important dimensió.

1 hora 11 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí del Mig de les Canals que ve per la dreta.

1 hora 12 minuts Font de l’Esquirol. Travessar el torrent de les Àligues, força descalçat pels succeïus aiguats. Petit bassiol de recollida d’aigua conegut com la font de l’Esquirol. Tot passat la font a ma esquerra s’endevina un corriol que, mig pel torrent en el tram inicial, permet baixar a la carretera B-112, de Collbató a Monistrol de Montserrat. Continuar recte.

1 hora 19 minuts. Canal.  Petita canal, més petita que el torrent de les Àligues

1 hora 22 minuts. Canal d’en Pla. Travessar la canal d’en Pla que baixa del Cap de les Canals

1 hora 28 minuts. Bifurcació. Camí a l’esquerra que baixa ràpidament a la carretera C-55

1 hora 29 minuts. Torrent de l’Esllavissada. Travessar el torrent de l’Esllavissada conegut també com a torrent de Vilumara. En el torrent es troba indicada la font del Barraquer, bassal aprofitat per recollir aigua. El camí ressegueix per baix la base de la carena del Cap de les canals pujant de forma continuada. Es deixa la zona de vegetació boscosa per caminar entre matolls i roquissar.

1hora 42 minuts. Miranda. Aclariment del bosc on hi ha una miranda que permet observar tot l’entorn. Estem a la mateixa alçada del pla de les Bruixes situat a l’altra banda del riu Llobregat.

1 hora 53 minuts. Clot de la Bellasona. Després d’anar pujant suaument resseguint el Cap de les Canals en direcció al clot de Bellasona o de Casanelles es baixa fins travessar el torrent.

2 hores 1 minut. Bifurcació. Camí del Forat. Un cop passat el torrent de Casanelles el camí torna a pujar suaument sempre per un territori d’escassa vegetació  fins trobar el camí del Forat. Des d’aquest indret es pot agafar aquest camí per baixar a la carretera B-112, de Collbató a Monistrol de Montserrat, o pujar-lo per anar a trobar el camí de les Feixades. En aquest cas, continuarem a la dreta en mig de les restes d’una pineda per anar a trobar el camí de les Feixades. Senyals vermelles i blanques del sender GR-6.  

2 hores 2 minuts. Bifurcació. Camí de les Feixades. S’arriba, després d’una curta pujada, al camí de les Feixades, GR-5 i GR-172, que permet arribar al municipi de Collbató per les coves del Salnitre o continuar pel GR-6, integrat ara dins dels dos anteriors senders, per anar la Santa Cova per la Fita o pujar al pla de sant Miquel i des d’allí anar a diversos indrets de la muntanya.

2 hores 10 minuts. Torrent Fondo. El camí travessa el torrent Fondo. És un punt molt estret del torrent on la serra de les Garrigoses i el serrat dels Monjos estan a tocar de les dues mans esteses. Continuar en suaus desnivells pel camí que transcorre per damunt de la carretera B-112 i del torrent de la Salut que queda més avall.

2 hores 22 minuts. Bifurcació. Camí del Pas de la Panxa. Una curta llaçada, on encara es poden apreciar les barrinades que permeteren obrir el camí, ens porta a les escales que porten a l’entrada moderna de la cova del Salnitre. Abans, a la dreta, surt el discret corriol que mena al compromès pas de la Panxa. Ara el camí de les Feixades continua pel camí urbanitzat de la cova del Salnitre. Es combinen escales amb trams llisos en baixada.

2 hores 26 minuts. Bifurcació. En un revolt a la dreta surt el caminoi que permet anar a la cova Freda i continuar cap a la cova Gran. En el primer tram d’aquest corriol hi ha indicis de l’antic camí del pas de les Estaques. Seguir baixant pel camí de les coves del Salnitre. Arribada a una petita esplanada d’aparcament al final de la carretera asfaltada. Continuar baixant per la carretera.

2 hores 28 minuts. Bifurcació. En el primer revolt de la carretera, a la dreta, surt la drecera de l’ermita de la Salut. Cal deixar la carretera i agafar aquesta drecera que baixa ràpidament entre pins i gràcies a uns graons recuperats recentment.

2 hores 32 minuts. Ermita de la Salut. Al final de la drecera s’arriba a l’entorn de l’ermita de la Salut que queda a l’esquerra damunt d’un petit turó.

2 hores 34 minuts. Bifurcació. Es torna a entrar a la carretera i es camina en pujada en direcció al poble de Collbató. S’abandona la carretera per agafar un caminoi que permet entrar dins del poble vorejant la seva cara nord.

2 hores 38 minuts. Final. Arribada a l’església de Collbató.

Baixar el track en format GPX Baixar el track en format GPX &nbsp;</a>(apretar botó dret ratolí i escollir opció: desa l’enllaç com a …)

Baixar el track en format KMZ Baixar el track en format GPX &nbsp;</a>(apretar botó dret ratolí i escollir opció: desa l’enllaç com a …)

Camí de baix de les Canals

Camí de baix de les Canals

Camí de baix de les Canals

Camí de baix de les Canals

Camí de baix de les Canals

Camí de baix de les Canals