Monestir de Santa Maria – Torrent dels Escolans – Serrat de les Garrigoses – Monestir de Santa Maria

Itinerari: L’itinerari s’inicia al monestir de Santa Maria de Montserrat i s’agafa el camí de sant Miquel. Seguir el camí fins passat el pla de sant Miquel o dels Soldats on, a l’arribar el serrat dels Monjos, es pren el camí de la Nova Creu dels Escolans. Pocs metres després, en un indret amb unes poques alzines, es baixa per la vessant dreta del serrat per anar a trobar un camí que, després de creuar un torrent, ressegueix el curs del torrent dels Escolans fins molt a prop de la seva unió amb el torrent Fondo. El camí del torrent dels Escolans era un antic camí carboner avui força perdut. En alguns moments, durant el flanqueig per la vessant del serrat dels Monjos cal intuir el camí. Orienta la cerca saber que cal anar a buscar el torrent dels Escolans per creuar-lo quan es ben evident que els dos torrents conflueixen pocs metres més avall. Un cop creuat el torrent es ressegueix l’esperó final del serrat dels Escolans i es segueix un camí ben definit per l’existència uns murs ben fets. Seguidament s’arriba al torrent Fondo.

Es continua pujant pel torrent Fondo. Pocs metres més amunt cal sortir del torrent per superar un petit gràcies al pas de les Tres Barrinades. Es torna a entrar al buc del torrent fins arribar a una antiga carbonera. Abandonar el torrent per agafar el camí carboner que puja fins els coll de les Garrigoses. Arribats a aquests coll hi ha l’opció d’arribar, a través d’un perit corriol i unes petites grimpades, a la singular formació del serrat de les Garrigoses coneguda com el Gat. Es retorna al coll de les Garrigoses per una canal que surt al peu d’aquestes roques i porta fàcilment a aquest coll. Es continua cap el camí de la Costa de Collbató al monestir de Santa Maria, conegut també com el camí de les Bateries, seguir-lo en direcció al monestir. Es creuen els torrents Fondo i dels Escolans fins arribar al pla de sant Miquel des d’on s’inicia el descens cap el monestir de Santa Maria de Montserrat.

Dificultat:  Aquest itinerari té el lleuger inconvenient de tenir alguns trams imprecisos i que requereixen improvisar el camí. La pujada al Gat és una senzilla grimpada, però cal fer-la que no es pot fer sense tenir aquesta habilitat.

Material recomanat: És necessari portar aigua (recomanable un litre i mig a l’estiu), botes de tresc amb bona adherència, roba d’abric segons el temps i, a l’estiu, barret

Distància amb alçades 7.698 metres
Durada: 4 hores 27 minuts (aproximadament) 

Altitud màxima: 851 metres
Altitud mínima: 565 metres
Alçada de la sortida: 719 metres
Alçada de l’arribada: 719 metres
Guany: 131 metres
Desnivell màxim:
256 metres
Ascensió sortida: 527 metres  
Descens sortida: 531 metres

Descripció de l’itinerari

0 minuts Sortida Iniciar l’itinerari des del la plaça de Santa Maria davant del monestir. Baixar en direcció a Plaça de l’abat Oliba on hi la font del Portal. Seguir en pujada suau pel camí de sant Miquel. Camí ple de petits monuments votius de la pietat popular.

5 minuts Bifurcació. A la dreta queda el corriol que tot enfilant-se porta al mirador de Fra Garí

8 minuts Antic càmping. A l’esquerra hi ha la zona de l’antic càmping de Montserrat i, a la dreta, el monument a Sant Francesc d’Assis. El pendent del camí es suavitza.

10 minuts. Porta de sant Miquel. El camí arriba a una la gran porta enreixada de sant Miquel amb una estàtua de l’arcàngel al capdamunt. Sant Miquel és el patró de la muntanya de Montserrat. Es passa per una porta lateral. Continuar pujant

12 minuts Roca de la Llicència i Porxo. A l’esquerra queda la roca de la Llicència, gran bloc caigut del penya-segat. En aquest punt, els monjos tenien llicència d’arribar-hi per esperar els pelegrins que pujaven com a penitents pel camí ral de Collbató. El camí passa entre quatre pilars, restes d’un antic aixopluc del qual es va eliminar la teulada per a permetre el pas als vehicles dels bombers 

17 minuts Bifurcació. Abans d’arribar a la capella de Sant Miquel, es deixa un camí molt clar que baixa, a l’esquerra, pel fil de la carena en direcció a la creu de Sant Miquel, balcó de primer ordre sobre la vall del Llobregat, el santuari i el pla de la Trinitat.

19 minuts. Capella de sant Miquel. Continuant cap endavant per la pista, es troba tot seguit la capella de Sant Miquel (dreta), protector de la muntanya, sense valor arquitectònic, voltada d’un porxo, que substitueix l’ermita enrunada pels exèrcits espanyols durant la guerra del Francès. En el segle X ja existia en aquest indret una capella amb la mateixa advocació. Fou refeta l’any 1870 fent-s’hi posteriors reformes. En aquest indret solia desplaçar-se l’abat de Santa Maria, acompanyat per l’escolania, per rebre els peregrins il·lustres que venien pel camí de la Costa de Collbató.

22 Bassa sant Miquel. A la dreta queda el punt hídric de la bassa de sant Miquel. Situat estratègicament com a recurs per combatre els incendis. Més avall es visible n’hi ha una altra petita bassa amb la mateixa finalitat.

25 minuts. Bifurcació. Pla dels Soldats. Arribada a un ampli replà que en el seu moment fou lloc d’acampada militar de la guerra del francès. Important cruïlla de camins i punt estratègic de telecomunicacions que unia visualment la serra de Collserola i el Bages abans de l’existència de la ràdio. La vista s’obre al Penedès. Indicadors i important fita antiga. En el pla són apreciables els punts d’ancoratge d’antigues construccions. Important cruïlla de camins. Camí de les ermites, antic camí de ferradura, antic camí cap a la Fita on conflueix el camí que ve de la Santa Cova i que continua cap a les coves del Salnitre i el camí de les Costes de Collbató o de les Bateries.

28 minuts. Bifurcació.  Baixant pel camí de les bateries ràpidament es troba un petit replà en el coll on s’inicia el serrat dels Monjos. En algunes cartografies a aquest indret s’anomena el Capítol. De d’aquest lloc surt el camí carener que porta a la Nova Creu dels Escolans. Abans d’arribar a aquesta creu hi havia no fa masses una caseta de fusta de guaita dels incendis forestals. Es deixa el camí de la Costa de Collbató i es recorren no més de cent metres del serrat del Monjos. Aturar-se per imaginar el camí que caldrà seguir.

Al fons, retallat en l’horitzó,  es veu el serrat de les Garrigoses. Entre aquest i el punt d’observació hi ha el serrat dels Escolans que surt del camí de la Costa de Collbató convertint-se en la vessant esquerra del torrent Fondo. Entre aquest serrat i el serrat dels Monjos, hi ha dos torrents. El principal, el torrent dels Escolans, baixa des de del camí de la Costa de Collbató per confluir més endavant amb el torrent Fondo. Hi ha un altre petit torrent situat més proper on es fa l’observació que es troba separat del torrent dels Escolans per una petita elevació que un cop superada conflueix amb aquest.  Deixar el camí i baixar entre unes poques alzines cap el torrent més proper.

43 minuts. Vestigis de camí. Situats en la vessant dreta del torrent més proper anar baixant entrant i sortint del seu buc. De tant en tant s’observen traces de l’antic camí carboner per la presència  de murs de pedra de contenció del camí. En un punt, es troba les restes d’un antic camí de carboner que permet anar fins els torrent dels Escolans on acaba.

1 hora. Torrent dels Escolans. Entrada al buc del torrent dels Escolans; seguir baixant pel buc del torrent, en aquest punt transitable apartant bardisses i altres barreres vegetals. Arribats al punt on el torrent comença a enfonsar-se cal sortir del buc per seguir per la seva vessant esquerra flanquejant el serrat dels Monjos. Cal sortir del buc abans que sigui evident que es dificultós avançar per tal de poder seguir sense perdre cota. Si s’apura la sortida del torrent caldrà grimpar una mica per tal de remuntar la vessant oest del serrat dels Monjos.

Situats en la vessant oest del serrat del Monjos és ben visible l’esperó  que tanca el serrat del Escolans. Cal anar cap aquest esperó. A la base d’aquest indret el torrent dels Escolans conflueix amb el Fondo. Caldrà seguir avançant i anar perdent progressivament alçada per trobar un punt on creuar sense dificultat el torrent dels Escolans el qual, durant un bon tros ha anat força enfonsat. El pas del torrent és proper a l’extrem inferior del serrat dels Escolans.

El temps calculat per fer aquest tram és indicatiu ja que està en funció de l’habilitat de trobar un bon abaixador per creuar el torrent.

2 hores  Creuar el torrent dels Escolans. Nova entrada al torrent dels Escolans per creuar-lo en un pas sense cap mena de dificultat.

2 hores 2 minuts. Fita. Sortint del torrent dels Escolans es ressegueix la part baixa de la carena del torrent dels Escolans. En l’extrem d’aquesta carena hi ha una fita de pedres i les traces d’un camí amb parets de mur de pedra.

2 hores 6 minuts. Camí. El camí va donant la volta a la base del serrat del torrent dels Escolans  situant-se per damunt del torrent Fondo al qual s’orienta en suau pendent. Ara es segueix un camí ben definit pels seus marges de pedra

2 hores 17 minuts. Torrent. El camí baixa ràpidament, per damunt d’una pendent ben afermada per parets de pedra, finalment arriba al torrent Fondo. Es segueix pel buc del torrent cap amunt. Als poc metres el torrent presenta un petit salt insuperable sense medis artificials.

2 hores 21 minuts. Pas de les Tres barrinades. Per superar l’anterior obstacle el camí del torrent Fondo s’aparta del buc per la vessant esquerra del torrent i puja lleugerament fins a un pas obert sobre la roca gràcies a tres barrinades encara ben visibles. És una obra ben antiga com ho testimonia la poca longitud i amplada de les barrinades. Aquestes tres barrinades són d’una factoria similar a l’observada en el pas de la Barrinada situat també en el mateix camí del torrent Fondo uns quants metres més avall. Un cops retornats al buc del torrent Fondo es segueix progressant amunt.

2 hores 24 minuts. Bifurcació. A l’arribar a les restes d’una antiga carbonera situada al costat del torrent el camí del torrent Fondo deixa el buc de torrent i s’enfila per l’esquerra cap el coll de les Garrigoses. Unes marques blaves indiquen el camí. Primer es puja relativament dret i després d’unes considerables llaçades, sempre per dins del bosc.

2 hores 32 minuts. Carbonera. El camí puja, primer al costat d’un petit torrent que baixa del coll de les Garrigoses. Restes d’una antiga carbonera. Durant la pujada a l’esquerra es quasi imperceptible un corriol que permet anar als avencs del pou de la Carbonera, el pou de les Garrigoses i el pou petit de les Garrigoses.

2 hores 36 minuts. Carbonera. El camí es separa del torrent després de creuar-lo amb una pronunciada llaçada que torna a creuar més amunt el torrent per la seva capçalera. Reses d’una antiga carbonera.

Al costat d’aquest camí de pujada es troben, en diversos indrets, uns carreus d’un gres similar al observat a les restes que es conserven de les antigues creus que solcaven el camí de la Costa de Collbató a Montserrat o camí de les Bateries.  Després d’una nova llaçada el camí arriba al coll de les Garrigoses.

2 hores 50 minuts. Coll de les Garrigoses i el Gat. Després d’una nova llaçada el camí arriba al coll de les Garrigoses. Arribats a aquests coll hi ha l’opció d’anar a través d’un perit corriol i unes petites grimpades a la singular formació del serrat de les Garrigoses coneguda com el Gat. Pot donar-se voltes, fent més d’una grimpada, per aquest indret rocós. Això depèn de l’habilitat de cadascú. Es retorna al coll de les Garrigoses per una canal que surt al mateix del començament de les roques que precedeixen el Gat  arribant porta fàcilment a aquell coll. El temps en aquest indret varia segons la habilitat en fer les grimpades i el on es vulgui anar.

3 hores 25minuts. Coll de les Garrigoses. Arribada al coll de les Garrigoses. Ampli coll format entre el serrat de les Garrigoses i el serrat de sant Joan. Cal prosseguir carenant la part nord del serrat de les Garrigoses en direcció al camí de la costa de Collbató a Montserrat o camí de les Bateries que es veu en direcció nord per sota del serrat de Sant Joan.

3 hores 30 minuts. Les Bateries. Àmplia esplanada on durant la guerra del Francès un destacament militar francès instal·là una bateria de nou canons que un escamot del poble de Collbató estimbaren. Una petita volta per aquest esplanada es pot veure que la seva base és artificial per haver reomplert aquest indret amb diversos materials. En lloc d’agafar el traç original del camí que voreja aquesta plataforma i progressa en direcció nord-oest per damunt d’uns trams amb murs de contenció de pedra seca per anar a trobar el camí de la Costa de Collbató a Montserrat o de les Bateries, s’agafa qualsevol dels corriols que s’enfilen ràpidament cap el camí de la Costa.

3 hores 31 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí de la Costa de Collbató al monestir de Santa Maria de Montserrat o camí de les Bateries. Agafar aquest camí en direcció al monestir de Santa  Maria de Montserrat, la dreta.

3 hores  41 minuts. Torrent. Després d’uns metres de baixada el camí creua el torrent Fondo per damunt d’un gabió que el protegeix dels estralls de les torrentades. Passat el torrent, el camí comença una pendent per anar prenent alçada al peu de la serra Llarga

3 hores 59 minuts Torrent. El camí segueix pujant per creuar el torrent dels Escolans format no massa lluny en unes clotades de la serra Llarga. Continuar pujant.

4 hores 3 minuts. Bifurcació. Arribats a l’indret anomenat el Capítol hi ha la cruïlla, a la dreta, amb el camí cap a la Nova creu dels Escolans. Continuar pel camí de la Costa de Collbató ara ja en franca baixada cap el monestir de Santa Maria.

4 hores 6 minuts. Bifurcació. Pla dels Soldats. Arribada a un ampli replà que és una important cruïlla i en el seu moment fou un punt estratègic de telecomunicacions que unia visualment la serra de Collserola i el Bages abans de l’existència de la ràdio. Camí de les ermites, antic camí de ferradura, antic camí cap a la Fita on conflueix el camí que ve de la Santa Cova i que continua cap a les coves del Salnitre i el camí de les Costes de Collbató o de les Bateries. Continuar cap a vall en direcció al monestir de Santa Maria.

4 hores 9 minuts. Bassa de sant Miquel. A l’esquerra del camí queda la bassa de sant Miquel situada estratègicament com a recurs per combatre els incendis.

4 hores 12 minuts 4 hores 12 minuts. Capella de sant Miquel. Continuant baixant es troba tot seguit la capella de Sant Miquel enlairada a l’esquerra.

4 hores 14 minuts Camí a la creu de sant Miquel. Un cop passada la capella de Sant Miquel, es deixa un camí molt clar que baixa, a la dreta, pel fil de la carena en direcció a la creu de Sant Miquel.

4 hores 17 minuts Roca de la Llicència i Porxo. El camí passa entre quatre pilars i tot seguit a la dreta hi ha la roca de la Llicència, gran bloc caigut del penya-segat.

4 hores  19 minuts. Porta de sant Miquel. El camí arriba a una la gran porta enreixada de sant Miquel amb una estàtua de l’arcàngel al capdamunt. Es passa per una porta lateral. Continuar baixant

4 hores 20 minuts Antic càmping. A la dreta hi ha la zona de l’antic càmping de Montserrat i, a l’esquerra, el monument a Sant Francesc d’Assis

4 hores 22 minuts Bifurcació. A l’esquerra hi ha el corriol que porta al mirador de fra Garí

4 hores 27  minuts Final. Arribada a la plaça de l’Abat Oliba. Final de l’itinerari.

Baixar el track en format GPX http://totmontserrat.cat/itineraris/Monestir de santa Maria/Cami torrent escolans GPX.zip
Baixar el track en format KMZ http://totmontserrat.cat/itineraris/Monestir de santa Maria/Cami torrent escolans KMZ.zip

Torrent dels Escolans torrent-dels-escolans-2_3100x2192
torrent-dels-escolans-3_3100x2192 torrent-dels-escolans-4_3100x2192
torrent-dels-escolans-5 torrent-dels-escolans-6_3100x2192
torrent-dels-escolans-7jpg torrent-dels-escolans-8_3100x2192
torrent-dels-escolans-9 torrent-dels-escolans-10_3100x2192
Torrent dels Escolans torrent-dels-escolans-12_3100x2192
image_pdfimage_print