Collbató – Camí de les Faixades – La Quadra de Sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Camí de les Bateries – Collbató

Itinerari: Variant interessant d’un itinerari prou conegut del massís montserratí. Es surt de la capella de la Salut del municipi del Collbató per anar a agafar el camí de les Feixades al peu de les coves del Salnitre. Es continua planejant per aquest camí antic fins arribar al clot d’en Casanelles des d’on el camí s’enfila fins arribar al coll de la Fita. En aquest indret, es deixa el camí que ens portaria a la Santa Cova, i es continua pujant pel camí de la Quadra de sant Miquel fins un indret on, a la vista ja de la Nova Creu dels escolans, el camí fa una pronunciada llaçada a la dreta. En aquest punt, surt un corriol obert pel pare R.M. Sans, que permet arribar ràpidament a la Nova Creu dels Escolans. Tot seguit s’agafa el camí que, passant per el lloc on hi hagué una torre de guaita, porta al camí de la Costa o camí de les Bateries. Es segueix per aquest camí fins arribar al poble de Collbató.

Dificultat: No té cap dificultat especial, llevat que abans d’arribar a la font del Barraquer el camí està força tapat per la vegetació i cal obrir una mica el pas. En tot moment la traça del camí és prou clara.

Material recomanat: És necessari portar aigua (recomanable un litre i mig a l’estiu), botes de tresc, roba d’abric segons el temps i, a l’estiu, barret.

 

Distància 9,645 km
Durada 3 hores 47 minuts

 

Altitud màxima 851 metres
Altitud mínima 390 metres
Alçada de la sortida 395 metres
Alçada de l’arribada 407 metres
Guany 456 metres
Desnivell màxim 461 metres
Ascensió acumulada des de la sortida 616 metres
Descens acumulat des de la sortida 601 metres

 

Descripció de l’itinerari

 

0 minuts Sortida Ermita de Salut. Agafar el camí de la drecera que porta a les coves del Salnitre.

5 minuts. Bifurcació. Arribada a la carretera asfaltada que cal seguir amunt.

8 minuts. Bifurcació. Final de la carretera. Esplanada d’aparcament de cotxes. Inici de les escales que porten a l’entrada de les coves del Salnitre.

9 minuts. Bifurcació. A l’esquerra surt el camí que porta primer a la cova Freda i després la cova Gran. Continuar pujant cap a la cova del Salnitre.

13 minuts. Cova del Salnitre. Arribada a l’entrada de la cova del Salnitre. No pujar a l’entrada, sinó continuar per l’antic camí de les Feixades que ressegueix la roca. Tótem informatiu.

19 minuts. Cova Cabrafiguera. Arran del camí, lleugerament enlairada es troba l’entrada a la petita cova Cabrafiguera i una mica més enllà es troba la cova gran Cabrafiguera.

24 minuts. Torrent Fondo. En aquest punt el torrent Fondo separa el serrat de les Garrigoses, a l’esquerra segons es mira el torrent,  i a la dreta el serrat dels Monjos.

35 minuts. Bifurcació. Camí del Forat. Per la dreta puja el camí del Forat. Tòtem indicador.

38 minuts. El Graonet. Pujada en llaçada per prendre ràpidament alçada. Cal prestar atenció les grans parets de parets seques que estabilitzen el camí. L’obra feta dóna testimoni de la importància que antigament tenia aquest camí. Aquest indret ha estat recentment restaurat pel Patronat de la Muntanya de Montserrat.

51 minuts. Torrent de Bellasona. El camí creua el torrent de Bellasona.

1 hora 18 minuts. La Fita. Bifurcació. Cruïlla de camins. El camí de les Feixades dóna pas al camí que porta a la Santa Cova i el camí que s’enfila per la Quadra de Sant Miquel. També hi ha un petit corriol que ressegueix la carena del Cap de les Canals. A l’inici d’aquest corriol hi ha una important fita de pedra d’on ve el nom d’aquest indret. Restes d’un antic pal de llum. Seguir pel camí de l’esquerra que puja per cap a la Quadra de Sant Miquel.

1 hora 39 minuts. Cruïlla. Just en l’extrem d’una important llaçada surt un corriol. El camí de la Quadra de Sant Miquel segueix pujant, però cal deixar-lo per agafar el corriol que s’orienta cap als peus de la Nova Creu dels Escolans. Aquest petit corriol fou obert pel pare Ricard M. Sans per fer una drecera cap a la creu.

2 hores. Nova Creu dels Escolans. Aquesta creu fou construïda com alternativa a una antiga creu situada al costat del camí de la Costa o camí de Collbató a Montserrat o camí de les Bateries, que fou destruïda durant la Guerra del Francès.

2 hores 11 minuts. Cruïlla. Camí de la Costa o de les Bateries. Agafar el camí a l’esquerra en baixada. Observar al terra les restes del basament de la primitiva creu dels escolans.

2 hores 15 minuts. Torrent dels Escolans. Creuar el torrent dels escolans

2 hores 28 minuts. Torrent Fondo. Creuar el torrent Fondo. Important gabió per permetre passar el torrent.

 2 hores 47 minuts. Bifurcació. Camí de la Fontseca. Per la dreta arriba el camí que baixa de sant Joan paral·lel al torrent de santa Caterina. El camí esta assegurat de l’erosió per uns camins

2 hores 48 minuts. Torrent de santa Caterina. Una mica més a baix a l’esquerra del torrent es visible la construcció de la font Seca. Es segueix caminant uns metres per dins del torrent. Sortida del torrent que baixa per l’esquerra. Una mica més a baix a l’esquerra del torrent es visible la construcció de la font Seca. Pas força malmès per l’erosió.

 2 hores 52 minuts. Pou Petit de la Costa Dreta o pou de Sant Joan. A la dreta del camí queda l’estreta entrada de Pou Petit de la Costa Dreta o altrament dit pou de Sant Joan. És un petit avenc de sis  metres de fondària. Al seu costat surt el corriol que porta cap l’avenc del Pi Ver o pou de la Costa  Dreta,  de  103  metres  de  profunditat,  que  queda  una  mica  allunyat,  uns  20  minuts  de  marxa.  Des  d’aquest indret, mirant cap a llevant es contempla tot el serrat de les Garrigoses i l’esplanada de les Bateries on s’instal·laren les bateries durant la Guerra del Francès. Mirant al peu del cingle que queda a l’esquerra, per damunt del torrent, es distingeix l’entrada de la  cova  Gran,  important  abrigall  de  civilitzacions  passades. També és apreciable la singular estructura anomenada el Pont Natural de Collbató.  També  d’aquest  indret,  mirant  enrere,  es  veuen les ermites de Sant Joan i Sant Onofre.

2 hores 54 minuts. Les Voltes o la Costa. Inici de les anomenades Voltes o la Costa, importants llaçades del camí que permeten perdre ràpidament alçada. El camí s’orienta cap el sud-oest i descriu cinc llaçades. Aquest indret  se’l coneix com les Voltes, tot i que alguna persona també l’anomena com les voltes de Sant Antoni. Cal apreciar  els murs de pedra seca que donen solidesa al camí. A l’esquerra del nostre camí arriba de pujada la  drecera anomenada de Fra Garí que puja des de Collbató per una cresta rocosa molt dreta. Hi ha  marques grogues i blanques.

2 hores 58 minuts. Bifurcació. Després del tercer revolt de les llaçades a ma esquerra hi la cruïlla amb la drecera de fra Garí que puja des del poble de Collbató per damunt d’una cresta molt rocosa. Hi ha una gran fita de pedres.

3 hores 4 minuts. Roca dels Polls i roca Llisa. El camí arriba a un zona de terra més dura que l’ordinària, de consistència argilosa i color fosc. El camí passa  per una cornisa rocosa de conglomerat i gresos rogencs. A la dreta es troba un espero que és l’agulla  anomenada roca dels Polls. A pocs metres mes avall es troba l’anomenada Roca Llisa, dita així per la  composició del terra d’aquesta zona. És una balconada sobre Collbató al peu d’un cingle. Observis els rebaixos fets antigament a la roca per facilitar el pas dels cavalls i animals de càrrega per aquest indret.

3 hores i 8 minuts. Taca Blanca o el Llençol. En un pany de roca, antigament hi havia una gran pintada blanca que feia de referència visual, d’aquí  el  nom  de  Taca  Blanca  o  el  Llençol.  Avui,  aquesta  taca  ha  estat  substituïda  per  una  senyera  envoltada  de  petites  plaques  evocadores  d’esdeveniments  muntanyencs  i  de  records  a  difunts.  En aquest indret acaba la drecera dels Graus que puja de Collbató. En una fissura de la roca hi ha una capsa metàl·lica que contenia un antic llibre de registre actualment inexistent. En una altra fissura hi ha un petit pessebre. Val la pena observar com alguns dels carreus fets servir per construir el mur del camí en aquest indret, són de gres i per la seva forma deuen provenir d’alguna de les antigues creus que solcaven el camí. A l’esquerra queda l’inici de la drecera dels Graus.

3 hores i 15 minuts. Torrent del clot dels Lladerns. El camí continua baixant fins arribar a una de les branques del  torrent del clot dels Lladerns que facilita el  ràpid  descens baixant un tros per dins del torrent.  En  aquest  indret  uns  quants  gabions  sostenen  el  camí.  A  continuació,  travessant  aladerns i marfulls, es creua un nou torrent que permet vèncer el serrat de la Guàrdia. Aquest indret  es una bona balconada dels camps d’oliveres i el poble de Collbató.

3 hores i 19 minuts. Serrat de la Guàrdia. El camí passa per la part inferior del serrat de la Guàrdia on una roca es troba en mig del pas.  Un cop flanquejat l’extrem inferior del serrat de la Guàrdia el camí gira cap el nord i continua baixant creuant un torrent que neix al peu del pou de la Costa Dreta. Baixada important. El ferm del camí conserva, durant forces metres,  l’empedrat original del camí original. En alguns indrets es veu perfectament com el camí original tenia una base que, emplenada de terra, servia de base per situar les pedres que feien de ferm del camí per facilitar el pas dels vianants i animals de càrrega.

3 hores i 35 minuts. Cova de les Bagasses.  A l’esquerra del camí, just abans d’un revolt, hi ha la cova de les Bagasses situada per sota del nivell del camí. Es tracta d’una petita cova.  Immediatament el camí descriu dues ràpides llaçades. Es tracta d’un tram antic recuperat pel Patronat de la Muntanya de Montserrat, ja  que es trobava tapat durant molt anys per una espessa bardissa. S’observa l’empedrat medieval que  facilitava el pas de persones i animals. Gir del camí per iniciar el tram final.

3 hores i 37 minuts. Bifurcació. Indret amb un magnífic pi de tres branques en la cruïlla de camins. Girar a l’esquerra per agafar el traç de l’antic camí medieval. El corriol de la dreta és una drecera que s’havia fet antigament quan el camí original, el que ara es transita agafat, es trobava colgat per la vegetació. Hi ha senyals grocs, tot i que en algun moment es poden veure algunes marques grogues i blanques. En aquest tram es pot observar, com també en altres indrets d’aquest camí vell de Collbató a Montserrat, l’existència d’un empedrat que facilitava el pas de les persones i els animals de càrrega. Aquest fet evidencia la importància de que tenia aquesta camí.

3 hores i 38 minuts. Bifurcació. Trobada amb la drecera anterior. Restes d’un pal on hi havia un rètol explicant la recuperació del tram medieval del camí que acabem de fer.

3 hores i 40 minuts. Tanca de fusta. Barrera de fusta per impedir l’accés de motocicletes, bicicletes i cavalls al camí de la Costa.

3 hores i 42 minuts. Casalot. Fita on està inscrit PNMM. A la dreta es veu una paret de tàpia pràcticament engolida per la vegetació de la resta del que havia estat l’antic hostal anomenat el Casalot. Agafar la pista en direcció al poble de Collbató que està a  tocar. A l’esquerra hi ha una bassa i a la dreta un camí barrant amb una cadena.   

3 hores i 43 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí de la Vinya Nova. Arribada a la pista de la Vinya Nova. En  aquest  indret,  hi ha un tòtem de  fusta on s’explica  la  història del camí vell de Collbató al monestir de Santa Maria de Montserrat, conegut a partir del segle  XIX com a camí de les Bateries. Girar a l’esquerra.

3 hores i 47 minuts. Collbató. Entrada a Collbató per la zona coneguda com el Pujolet on comença el carrer asfaltat de Pau Bertran. Punt final de l’itinerari.

 

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Collbató – Camí de les Feixades – Quadra de sant Miquel – Nova Creu dels Escolans – Collbató

Baixar el track en format GPX

Baixar el track en format KMZ