Xuclamel de roca

Flora de Montserrat:El xuclamel de roca per Josep Nuet i Badia, Josep M. Panareda i Clopès (Article publicat al Butlletí del Santuari nº 9, 2ona època, maig-agost 1984)

Amb aquest nom popular coneixem l’arbust que els botànics tenen classificat com a Lonicera pyrenaica 1.

El gènere botànic Lonicera 1. compren una sèrie d’arbusts: els uns, que són enfiladissos (les lianes) i que reben el nom genèric, tan expressiu, de lligabosc, i els altres, que no necessiten el suport de cap altra planta i que reben el nom de xuclamel.

El xuclamel de roca és un arbust d’uns 20- 60 cm., encara que pot arribar a atènyer un metre. Tota la planta és ben glabra, o sigui desproveïda de pels i té les tiges amb les branques oposades. Le ful1es són oblongues de 2-4 cm. de longitud, una mica agudes, acabades en un pecíol molt curt i prenen un color verd blavós característic, amb el nervi translúcids. Les flors són blanques amb un lleuger matís rosat, molt oloroses, i es disposen sempre per parelles a l’extrem d’un peduncle, si fa no fa tan llarg com les mateixes flors, que parteix de l’axil·la de les fulles. Les flors del xuclamel de roca, contràriament al que succeeix a les altres espècies del gènere Lonicera tenen la corol·la en tub curt i cinc pètals iguals o gairebé iguals entre ells. Els fruits són formats per dues baies vermelles, una mica soldades entre elles, a la base.

Es fa només sobre terrenys ca1caris, a les fissures de les roques i a les tarteres de blocs grossos. A Montserrat, la trobem, més aviat escassa i localitzada, a les fissures de les roques orientades al nord de tota la part alta de la muntanya, entre 1000 i1200 metres, encara que baixi algunes vegades fins a 800-900 metres. Floreix pel maig i juny .

És una espècie endèmica pirineneo-iberica, oròfila; és a dir que es fa a les muntanyes. A més de trobar-se als Pirineus i als Pre-pirineus, es fa en d’altres muntanyes com: Sant Llorenç del Munt, Montserrat, la Mola de Colldejou, la serra de Llaberia, les Muntanyes de Prades, Cardó i fins a Penyagolosa, al País Valencià, i també a l’illa de Mallorca, en altituds compres es entre 800 i2250 metres.

El xuc1amel de roca és una e pecie caracred tica de l’aliança Saxifragian mediae, que engloba un conjunt de comunitats de plantes rupícoles pròpies del terreny calcinals dels Pirineus i de les Muntanyes Catalanídiques. La comunitat vegetal d’aquesta aliança representada a Montserrat és l’associació de corona de reina i orella d’ós (Saxifragetum catalaunicae).

image_pdfimage_print