Can Maçana – Coll de la Portella – Coll de Port – Camí de la Foradada – La Foradada – Can Maçana

Caminada circular que surt i arriba al coll de can Maçana. En el primer i darrer tram de l’itinerari, el camí transcorre pel que és el GR 172 fins a coll de Guirló i despès fins al refugi de les Agulles, Vicenç Barbé a través del camí que uneix el coll de la Portella amb el coll de Port. En l’itinerari d’anada el camí, un cop passat el refugi transita cap a coll de port superant els diferents torrents que solquen aquesta part del massís per la seva cara sud. Al llarg de camí es tenen unes magnífiques vistes de les regions de les Agulles i dels Frares encantats. Passat el coll del pas del Príncep les vistes s’amplien a la part del massís comprés entre les roques dels Aurons fins a la Proa. Abans d’arribar al coll de Port es passa al costat de la font de l’Esllavissada.

Des del coll de Port el camí canvia de vessant i se situa en la part nord del massís montserratí. Primer passa per la font de coll de Port i després pel peu de les impressionants agulles de la cara nord com són els Frares encantats. Seguidament, es pren el camí cap a la canal de les Agulles que permet ascendir al coll de les Agulles o el Portell estret. Des d’aquest indret es puja entre les agulles que formen la part oriental de la regió de les Agulles fins al peu de les Bessones on s’agafa una canal que, en descens ràpid porta a les proximitats del refugi Vicenç Barbé per emprendre el retorn.

Dificultat: Cal prendre precaució en els trams de pedra, especialment el pas de la Portella, on la humitat pot dificultar la pujada per les roques. La travessa per la part oriental de la regió de les Agulles no té massa dificultat, tot i que cal estar atent a seguir les marques dels camins.

Material recomanat: És necessari portar aigua (recomanable un litre i mig a l’estiu) tot i que la font de l’Esllavissada pot servir per refrescar-se, botes de tresc, roba d’abric segons el temps i, a l’estiu, barret.

 

Distància: 7 kilòmetres 800 metres
Durada: 2 hores 14 minuts

Altitud sortida: 715 metres  
Altitud arribada: 715 metres
Altura màxima:  985 metres
Altitud mínima:  712 metres
Diferència altitud sortida i punt més alt: 270 metres
Diferència altitud sortida i arribada: 0 metres
Diferència altitud punt més baix i punt més alt: 273 metres
Ascensió: 560 metres
Descens: 563 metres

 

Can Maçana – Coll de la Portella – Coll de Port – Camí de la Foradada – La Foradada – Can Maçana

 

Descripció de l’itinerari

0 minuts. Sortida des del coll de Can Maçana. Al coll al costat del mas de can Maçana hi ha un espai habilitat per la Fundació Catalunya La Pedrera amb un punt informatiu i una àrea de pícnic, amb taules i bancs situats en petites feixes del terreny amb arbres i un plafó informatiu del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Agafar la pista ampla que puja al nord-est entre les taules del pícnic. És el GR172 senyalitzat amb les marques blanques i vermelles. Antigament, aquest camí es coneixia com el camí de la Foradada.

2 minut. Bifurcació. A pocs metres de l’inici el camí es bifurca. Cruïlla senyalitzada amb un senyal indicador i un plafó amb les rutes de BTT per aquesta zona. La pista de la dreta porta a El Bruc. Cal prosseguir amb pujada, ara més pronunciada, per la vessant nord del turó del Castell de la Guàrdia travessant un bosquet de pinasses. Es comencen a veure marques de sender de gran recorregut GR (blanques i vermelles) i de sender de petit recorregut PR (blanques i grogues). Seguidament, apareixen les parets de la regió de les Agulles.

Regió d’Agulles

8 minuts. Mirador panoràmic. A l’esquerra del camí hi ha un replà amb un plafó panoràmic d’interpretació de la visió orientada al nord. Es veuen els Pirineus, Port de Compte i el Cadí, a més de gaudir d’una àmplia visió de la comarca del Bages.

15 minuts. Coll i bifurcació. Indicador. Collet estret, a la dreta surt el camí que porta a Sant Pau Vell. Seguir per la pista que planeja a l’est. Al davant es veuen les roques de la regió de les Agulles, la roca Foradada i la Cadireta queda a la seva esquerra. En pocs minuts s’arriba al cim del turó on hi ha les poques restes de l’antic castell de la Guàrdia i bastantes més de la seva antiga església, l’ermita de sant Pau Vell.

18 minuts. Coll de Guirló-oest. Arribada a l’extrem oest del coll de Guirló. Senyal indicador. A la dreta hi ha una pista que baixa al Bruc al costat del torrent de la Diablera. A la part alta del coll, entre uns pins, surt el camí que baixa cap a l’antic camí carreter de Montserrat i a la carretera de can Maçana. Continuar pel camí ample de l’esquerra que planeja en direcció a la Cadireta i la Foradada. Es segueix el recorregut del GR i del PR..

20 minuts. Coll de Guirló-est. Extrem est del coll de Guirló. Primer es troba una tanca de fusta. Continuar pel camí de la Portella. Senyals grocs i blanques/grogues. Pal indicador. Deixar el camí de l’esquerra, molt més ample, que porta a la Cadireta i a la Foradada. Seguir pel camí de la dreta en direcció sud-est. El camí comença amb una pujada suau, passa per zones de vegetació frondosa, i ressegueix el peu de la paret oest de la regió d’Agulles que queda a l’esquerra. Es planejant suaument per sota les Agulles. Es passa pel costat d’una roca balmada caiguda dels cingles que queden a l’esquerra. Més enllà s’arriba a la base d’unes roques en un esperó del vessant, des d’on es té una bona vista. Es veu a la dreta la zona de Sant Pau Vell, el castell de la Guàrdia i l’ampla  capçalera del torrent de la Diablera. Davant podem descobrir la majestuositat de la Portella Gran i al seu costat, en direcció sud, la Miranda i el Dauet de la Portella. Pujada cap a la Portella, travessar una roca inclinada i, més amunt, una altra fins a arribar al peu del pas de la Portella. Atenció si la roca està molla. Al llarg del camí es troben marques grogues i algunes poques grogues i blanques.

Castell de la Guàrdia – Sant Pau Vell – Castell Ferran i torre del Telègraf

 

Pas de la Portella entre la Roca petita de la Portella i la Roca gran de la Portella

  
35 minuts. Pas de la Portella. Pujada per una estreta i dreta canal entalla entre dues roques per una mena d’esgraonat de roca fins al collet de la Portella. Algun graó ha estat reforçat artificialment. Caldrà pujar amb cura aprofitant els graons naturals i artificials. En alguns punts caldrà ajudar-se amb les mans. Cal afermar bé els peus perquè les roques estan força gastades pel pas de la gent. A la dreta del pas queda la Roca Gran de la Portella o agulla superior de la Portella. A mà esquerra, una mica més retirada, es troba la Portella Petita o agulla inferior de la Portella. Aquestes agulles defineixin un paisatge característic de la regió d’Agulles.

36 minuts. Coll de la Portella i bifurcació. Al final de la canal de la Portella s’arriba pròpiament al petit collet de la Portella, indret de petites dimensions i amb poca visibilitat. Des d’aquest coll es pot contemplar la majoria de formacions singulars que integren la regió d’Agulles i al fons es veu també la regió dels Ecos i el Montgròs. Cruïlla de corriols. Seguir pel corriol que baixa a la dreta, més marcat que el que queda a l’esquerra, que s’enfila per fer la travessa d’Agulles. Tot seguit es creua un petit barranc i es deixa un corriol que puja a l’esquerra. Travessar un grup dens d’alzines, després el camí es bifurca. Alguna marca de PR. Travessar una garriga i una brolla. Es veu el refugi d’Agulles que queda al davant enlairat al damunt d’un esperó rocós. Continuar baixant fins a arribar al torrent de les Boïgues

37 minuts. Bifurcació. A mà esquerra surt un corriol que s’enfila paral·lel a un torrent cap a la cara oest de la Miranda de les Boïgues. Continuar pel camí que puja al refugi.

43 minuts. Bifurcació. A la dreta es deixa el camí que baixa a l’Era dels Pallers. Seguir pel camí de l’esquerra que puja per dins d’un alzinar dens. Creuar el torrent de les Boïgues i pujar pel camí, rocós i costerut que sortint del bosc s’enfila fins a una petita carena. Travessar un petit barranc fins a pujar al refugi per un camí molt pedregós i una roca llisa inclinada. Atenció si el camí està moll. Pal indicador.

45 minuts. Bifurcació.  A mà esquerra surt un corriol que s’enfila paral·lel al torrent que passa per  la cara est de la Miranda de les Boïgues i l’Aglà. Seguir pel camí que puja al refugi.

47 minuts. Bifurcació. Novament, a mà esquerra surt un corriol que s’enfila primer als Pouetons d’Agulles i després cap al cor de la regió d’Agulles. Seguir en direcció al refugi que està a tocar.

Regió de les Agulles

48 minuts. Refugi de les Agulles “Vicenç Barbé”. Petit refugi de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya situat damunt d’un esperó rocós de la muntanya al peu de la roca de la Partió, en el vessant sud de la regió de les Agulles.  Sortir del refugi en direcció nord-est tot vorejant la roca de la Partió i la seva balma per la seva dreta. Passat al peu de la balma s’entra dins d’un bosc. Creuar un petit barranc tot sortint del bosc i arribada a un nou barranc.

51 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb la canal Amplia. Canal, com indica el seu nom, ampla i planera, i una mica erosionada coberta d’un alzinar dens. Bifurcació del camí. Indicador en una pedra: Coll d’Agulles, a l’esquerra en direcció nord-est i coll de Port en direcció sud. Seguir en direcció a aquest coll amb una lleugera tendència a pujar.

55 minuts. Torrent. El camí travessa el torrent del Cargol. Un cop passat el torrent el camí segueix pujant .Des d’aquest indret hi ha una excel·lent vista del conjunt de roques i agulles que s’han deixar enrere en la regió de les Agulles.

Regió d’Agulles

57 minuts. Carena. Un cop superat el torrent del Cargol s’arriba a una carena que s’estén entre aquest torrent i el torrent del Clot del Trago al qual es dirigeix el camí. A la dreta hi ha un petit corriol, a l’inici d’un bosquet, que carenejant mena a la Miranda de les Agulles. Està senyalitzat per una fita. Continuar pel camí principal en direcció a coll de Port.

1 hora 1 minut. Torrent del Clot del Trago. Travessar el torrent del Clot del Trago que baixa del cor de la regió de les Agulles per anar a confluir amb altres torrents en el pla o olivar d’en Xebret.

1 hora 2 minuts. Collet. Petit coll en un trau de roca al peu d’una carena. A la dreta hi ha uns petits turons rocosos  accessibles per una fàcil grimpada, des d’on hi ha una vista extraordinària del territori. El seus noms moderns són ben entranyables gràcies a generositat i enginy de Manuel Punsola: López (agulla 133 segons Ramon de Semir), Rigol (agulla 134 segons Ramon de Semir) i Patronat (agulla 937 en el sistema numèric de Manuel Punsola). Al peu del primer turó el camí gira bruscament a la dreta en franca baixada. Evitar agafar el corriol que planeja i està ben fressat perquè és una aproximació a vies d’escalada. La baixada és pronunciada amb alguna ziga-zaga per anar a trobar l’entorn del torrent del Lloro.

1 hora 06 minuts. Torrent del Lloro. Cruïlla amb un corriol que baixa resseguint en part el buc del torrent del Lloro en direcció a la cova de l’Arcada. Un cop passat aquest torrent el camí de coll de Port segueix pujant en fortes llaçades per un roquissar en direcció a les imponents agulles de la regió dels Frares Encantats ben visibles al fons.

Regió dels Frares encantats

1 hora 11 minuts. Bifurcació. El camí continua pujant. A la dreta es troba una drecera tan fressada com el camí principal, no cal agafar-lo per respectar el traçat original. Pocs metres després hi ha la cruïlla amb el camí ascendent del Lloro que s’enfila cap al nord que mena al curiós pas del Dit, agulla visible a primer terme, pujant a la carena entre el Lloro i la Monja, al bell mig de la regió dels Frares Encantats. Prosseguim pel camí principal caminant per roquissar i bosc. Hi ha marques blaves ben visibles.

 

Pas del Príncep

1 hora 17 minuts. Pas del Príncep. Coll del Pas del Príncep, estreta portella entre agulles pètries, quasi a la mateixa altura que el coll de Port. La vista s’obre a llevant. S’inicia una nova baixada per la banda oposada del coll a una nova vall, la del torrent de les Grutes. Baixada suau per sota l’agulla Gran del Pas del Príncep en direcció al torrent de les Grutes. Entrada en el vessant del torrent de les Grutes.

Roca dels Aurons i Miranda dels Aurons

1 hora 19 minuts. Bifurcació. A la dreta mig amagat hi ha el camí que baixa pel torrent de les Grutes cap a la cova de l’Arcada.

1 hora 21 minuts. Font de l’Esllavissada. A mà esquerra es passa a tocar de la font de l’Esllavissada. Font situada dins d’una gran balma formada per grans blocs esllavissats, hi ha tot de degotalls que s’han conduït cap a una basseta de formigó, que té una petita represa. L’aigua acumulada surt per un tub cap a un canaló, que funciona com abeurador per fauna. L’aigua és neta, de molt bona qualitat, i molt aprofitada pels excursionistes. Un rètol del Parc Natural –una ceràmica feta per les monges de St. Benet- senyalitza la font.  Rètol. Bona balconada sobre la regió de l’Esfinx.

Font de l’Esllavissada

Font de l’Esllavissada

1 hora 22 minuts. Balma. Just passada la font, a mà esquerra es veu una balma lleugerament obrada.

Coll de Port

1 hora 24 minuts. Coll de Port. Cruïlla important de camins montserratins. Pal indicador. El que es duia des de la Portella continua cap al Montgròs. Al coll també hi arriba el camí de coll de Port que baixa per la cara nord per enllaçar amb el GR172 després de trobar-se amb el camí del coll de les Agulles. També des del coll de Port surt el caminoi que en força pujada puja porta a l’Enclusa per iniciar la travessa de la regió dels Frares Encantats. Prosseguir pel camí de coll de Port en franca baixada.

1 hora 26 minuts. Font de Coll de Port. Degotall aprofitat, arran mateix del camí, sota la paret dels Frares, ceràmica amb el nom de la font. Petit abeurador de formigó i pedres per animals. Tot al voltant hi ha regalims i degotalls. La font està senyalitzada amb una rajola de ceràmica. El camí comença a baixar de forma desigual. El camí comença a baixar passant per sota les impressionants parets del vessant nord de les principals agulles de la regió dels Frares. Després de passar al peu del Bisbe el camí gira cap a ponent en franca baixada.

 

Font de Coll de Port

1 hora 38 minuts. Bifurcació. Cruïlla a l’esquerra amb el camí que s’enfila cap al coll de les Agulles o Portell estret. Pintada amb el nom a la roca: Agulles. Continuar pel camí de la dreta en baixada cada cop més pronunciada amb llaçades. Una mica més avall es passa per un espai rocós pla amb una bona vista sobre la cara nord de la regió de les Agulles. Nova entrada dins el bosc.

1 hora 47 minuts. Bifurcació. Cruïlla,  en una petita clariana en el bosc d’avellaners i blades, amb el camí de la Foradada a santa Cecília, actual GR-172. Agafar aquest camí de l’esquerra. Avançar per dins d’un bosc d’alzines i avellaners. Curta pujada i tot seguit el camí planeja.

Regió d’Agulles

1 hora 50 minuts. La Cadireta i la roca Foradada. El camí, després un planejar suaument, se situa a sota mateix de la roca coneguda com la Cadireta. Pocs metres més tard surt a la dreta un corriol que una llaçada porta a la roca Foradada, on es pot gaudir de la seva peculiar forma. Retorn al camí principal i continuar cap a l’oest (esquerra).

 

 

2 hores 5 minuts. La Biga. Continuar avançant sense perdre alçada. El camí passa sota de la roca coneguda com la Biga, dita així per l’existència d’una gran biga feta servir en el seu temps pels bombers de la Generalitat com a lloc d’ensinistrament.

2 hores 6 minuts. Bifurcació. Arribada a l’extrem est del coll de Guirló. Al camí de la Foradada a Santa Cecília s’hi incorpora per l’esquerra el camí de la Portella transitat a l’inici de l’itinerari. Pal indicador. Tot seguit, tanca de fusta.

2 hores 8 minuts. Coll de Guirló. Extrem oest del coll de Guirló. Pal indicador. A l’esquerra surt la pista que porta al municipi del Bruc resseguint el torrent de la Diablera; a la dreta, entre uns pins, hi ha el corriol que permet baixar a la carretera de can Maçana passant per la font de l’Alba.

2 hores 11 minuts. Bifurcació. Després d’una suau pujada s’arriba a la cruïlla, a l’esquerra, on surt el camí cap a l’esglesiola de Sant Pau Vell. Pal indicador. Ara el camí comença una franca baixada cap a can Maçana flanquejant el turó del Castell de la Guàrdia. La vegetació de l’entorn és un bosc de pi blanc.

2 hores 15. Mirador panoràmic. A la dreta del camí hi ha un replà amb un plafó panoràmic d’interpretació de la visió orientada al nord. Es veuen els Pirineus, Port de Compte i el Cadí, a més de gaudir d’una àmplia visió de la comarca del Bages.

2 hores 21 minuts. Bifurcació. Cruïlla a l’esquerra amb un camí que baixa al poble del Bruc flanquejant la vessant oest del turó del Castell de la Guàrdia. Pal indicador. Continuar pel camí de la Foradada, ara per un terreny de vegetació baixa.

2 hores 22 minuts. Àrea de can Maçana. Final de l’itinerari. Arribada a l’espai d’interpretació i de descans de can Maçana de la Fundació Catalunya La Pedrera. Al turó situat al damunt d’aquest indret hi ha les restes d’una petita construcció defensiva

Can Maçana – Coll de la Portella – Coll de Port – Camí de la Foradada – La Foradada – Can Maçana

AVIS. Per canvis en la política de seguretat del navegador Chrome  quan s’intenta descarregar directament un fitxer amb l’extensió RAR o ZIP surt un missatge que avisa que per raons de seguretat no es pot descarregar el fitxer de manera segura, independentment que no tingui cap tipus de virus. Per descarregar el fitxer cal prémer el botó dret del ratolí i s’obren un quadre de diàleg. Cal escollir l’opció Desa l’enllaç com a …. Si s’escull aquesta opció es pot baixar el fitxer sense cap dificultat. Aquest problema de control de seguretat no passa amb els navegadors Microsoft Explorer, Microsoft Edge o Firefox.   

Baixar el track en format GPX
Baixar el track en format KMZ

image_pdfimage_print