PAISATGE

Valor simbòlic

El perfil de Montserrat és inconfusible. La seva forma tan peculiar forma part de l’imaginari dels catalans i de moltes persones que han visitat aquesta muntanya. Un cop vista, la seva forma es inesborrable.

Anar a Valor simbòlic

Gravats

Els gravats foren un dels primers recursos emprats per divulgar la imatge de Montserrat. Durant molt de temps les imatges dels gravats estaven relacionades amb la Mare de Déu i altres aspectes de la vida religiosa, per exemple, les ermites. Anys després la Mare de Déu ja es representava envoltada ja per la muntanya. Amb els anys, els gravats aniran reproduint amb més fidelitat detalls de la muntanya, tot i que la muntanya es representa de forma simbòlica, ja que no poden diferenciar-se les seves agulles més destacades. Quan la pintura substitueix al gravat, la representació de la muntanya comença a ser més fidedigna.

Anar a Gravats

Imatges de Montserrat

Montserrat ha estat molt fotografiat des d’antic. Les primeres imatges fotogràfiques es centraren en el monestir i santuari de Santa Maria. La muntanya era un element més de l’entorn. Així les primeres fotografies mostraren el monestir i el santuari des de diferents perspectives. Posteriorment, l’interès de la fotografia incorporà també aspectes de la muntanya.

Dibuixos

La muntanya de Montserrat convida a ser mirada i a partir del que es veu conreà contemplació. Els progressos tecnològics han possibilitat que moltes vegades aquesta mirada estigui enquadrada pel visor d’una màquina fotogràfica. Però no sempre la fotografia ha estat tant a l’abast de les persones com ho està avui. Aquesta circumstància estimulà l’ús del dibuix com una manera de fixar la realitat.

Anar a Dibuixos

Representació de la muntanya

Al llarg del temps la interpretació del valor cultural de la muntanya ha canviat. Si en un primer moment les muntanyes eren considerades llocs inhòspits i desagradables, la visió moderna il·lustrada introduí una comprensió complaent de l’espai natural que són les muntanyes. La lectura paisatgística de la muntanya contribuí a construir un nou discurs positiu sobre les muntanyes catalanes

Anar a Representació de la muntanya

Perfils i siluetes

Montserrat té una silueta ben característica, perfectament identificable des de qualsevol lloc però molt sovint diferent. Els múltiples llocs on la mirada contempla la muntanya fa sempre nova la visió de Montserrat, visió que es transforma per la capacitat de la llum de donar-hi un color sempre inèdit. La singularitat d’aquest perfil ha estat representat en dibuixos o en fotografies. En aquesta secció s’han recollir alguns dels dibuixos dels perfils de la muntanya i s’han ordenat les diferents siluetes montserratines segons els possibles punts de vista dels observadors.

Anar a Perfils i siluetes

Formes

L’erosió ha modelat pacientment les grans roques montserratines donant formes ben singulars, a les quals la imaginació popular els hi donat noms ben curiosos. En altres ocasiones, còdols despresos d’aquestes roques han adquirit personalitat pròpia evocant figures familiars o curioses. Les formes de la muntanya montserratina ens parlen d’un temps que s’estén davant nostre per ser contemplat i admirat.

Anar a Formes

image_pdfimage_print