Sant Jaume el Blanc – canal del Pou del Gat – Canal Plana – coll de sant Salvador – capella de sant Benet – GR 172 – canal del Pou de Gat – Sant Jaume el Blanc

Itinerari: Ruta circular que té l’origen i final en l’indret conegut com sant Jaume el Blanc, al costat del santuari de Santa Maria de Montserrat. Des d’aquest lloc s’agafa la canal del torrent de la font del Gat per un camí que ràpidament porta al camí de l’Arrel. Després d’uns metres per aquest camí s’agafa la canal Plana fins el coll amb el mateix nom.  Es continua pel camí de la serra de les Lluernes fins el coll de sant Salvador i es baixa, passant al costat de l’ermita de sant Salvador, per anar a buscar el camí de l’ermita de la Santíssima Trinitat, primer, i després, el camí del pla de la Trinitat al costat de la capella de sant Benet. Seguint per aquest camí s’arriba al pla de la Trinitat, a sota de l’ermita de la Santíssima Trinitat, on s’agafa al camí de l’Arrel, l’actual GR 172, per anar a trobar el camí de la canal de la font del Gat que permet retornar al punt de sortida.

Dificultat:  No ha hi ha cap dificultat especial, llevat el petit relleix que cal vèncer per creuar un moment la canal del torrent de la font del Gat.

Material recomanat: És necessari portar aigua (recomanable un litre i mig a l’estiu), botes de tresc, roba d’abric segons el temps i, a l’estiu, barret.

Distància: 4,809 km
Durada: 2 hores i 22 minuts

Altitud máxima: 1.072 metres
Altitud mínima: 648 metres
Alçada de la sortida: 652 metres
Alçada de l’arribada: 652 metres
Diferència alçada sortida i punt més alt: 419 metres
Diferència entre altitud sortida i arribada: 0 metres
Diferència entre punt més baix i punt més alt: 423 metres
Ascensió acumulada des de la sortida:  773 metres
Descens acumulat des de la sortida : 773 metres

Descripció de l’itinerari

0 Inici. San Jaume el Blanc. Després de caminar uns metres per la carretera del monestir de Santa Maria a can Maçana s’arriba a un tòtem de senyalització situat a l’esquerra. Pujar quasi una trentena d’esglaons. És la part inferior de la canal del torrent de la font del Gat. Aquest indret ha estat molt transformat per les obres en la carretera a partir dels anys 70 de segle passat. Antigament Era l’extrem superior de la drecera d’en Janon que permetia arribar a Monistrol de Montserrat enllaçant amb la drecera de la font de les Guilleumes.

1 minut. Bifurcació. Cruïlla a l’esquerra amb  un corriol que porta al camí de la roca Tirana dels Degotalls. Tot seguit, nou tòtem de senyalització. A continuació nova bifurcació esquerra, l’extrem inferior de la baixada dels Geperuts que ve del camí dels Degotalls.

3 minuts. Pou del Gat o del Famades. Pou cimentat i tapat. Restes d’una època de recerca d’aigua a Montserrat per indicacions d’un saurí. Caminar per dins d’una zona boscosa. Creuar el torrent de la canal del Pou del Gat. El camí  té esglaons ben identificables en algun tram. Pujada resseguint el torrent pel seu marge esquerra. Algun pas per damunt de roca.

13 minuts. Torrent. Es creua el torrent de la canal del Pou de Gat. Antiga carbonera. Continuar pujant pel marge dret del torrent. Són visibles els esglaons. Alguna marca groga. Petit aixopluc aprofitant uns blocs caiguts al costat del torrent. Seguir pujant per la canal. Algun graó.

20 minuts. Passamà. Petit pas compromès de pocs metres per damunt d’un relleix de la roca.

24 minuts. Torrent. Entrada al buc del torrent del Pou de Gat. Es continua per dins uns metres per tornar-ne a sortir.

33 minuts. Camí de l’Arrel. Després d’una estona de pujar per una camí ben estructurat s’arriba al camí de l’Arrel, conegut avui també GR 172. Tòtem de senyalització. Girar a la dreta.

35 minuts. Bifurcació. A l’esquerra del camí de l’Arrel (GR 172) surt el camí de la Canal Plana. Fita de referència. Antiga carbonera a l’inici de la canal Plana. Pujar pel camí de la canal. El camí ha quedat força erosionat per l’ús agressiu d’algunes curses. Hi ha moments que s’ha perdut l’antiga traça del camí. Procurar fer l’ascensió per l’esquerra de la canal, procurant no decantar-se a la dreta. Alguna senyal groga confirma el camí. En el tram final de la canal es troben alguns petits miradors, s’hi arriben apartant-se lleugerament del camí, que permeten apreciar les roques de la serra del Forat del Vent. En un d’aquests miradors hi ha un petit banc que facilita el gaudi de la contemplació.

55 minuts. Coll de la canal Plana. Arribada al coll de la canal Plana on hi ha la confluència amb el camí de la serra Llarga, per una banda, i el camí del coll de la canal Plana o camí de les Porrasses que baixa cap el Plana dels Ocells. Agafar el camí de la serra Llarga a l’esquerra en direcció al coll de sant Salvador.

58 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí dels Flautats que baixa de la roca de sant Salvador i el Fesolet. Continuar pel camí principal en pujada. Es passa per un coll on són apreciables la resta de murs que evidencien l’antiga obra constructiva per assegurar la solidesa del camí.

1 hora 11 minuts. Coll de sant Salvador. Entre la roca de sant Salvador i la roca de l’Avortó hi ha un coll de marca la fi de la pujada. En aquest indret són encara apreciables les restes de la construcció feta per crear una tanca delimitadora del recinte del monestir de santa Maria. S’inicia la baixada flanquejant la cara sud de la roca de sant Salvador i part de la Trompa de l’Elefant.

1 hora 13 minuts. Ermita de sant Salvador. El camí passa al costat mateix de l’ermita de sant Salvador situada al redós de la cara de ponent de la Trompa de l’Elefant. Petit corriol per anar a l’ermita. Continuar baixant pel camí que es duia malmès en algun punt pels aiguats.

1 hora 18 minuts Coll Trumfa. Després d’unes ziga-zagues i una gran llaçada s’arriba al coll que hi ha entre la Trumfa i la Xirimoia. Pocs metres d’aquest coll, a l’esquerra, surt un corriol que s’enfila, al començament per uns graons excavats sobre la roca, entre la Mòmia (a la dreta) i la Trompa de l’Elefant i roca de Sant Salvador (a l’esquerra) per anar al camí del pas dels Flautats. Seguir baixant en direcció a la capell de sant Benet.

1 hora 22 minuts. Bifurcació. Després d’unes ziga-zagues i una llaçada s’arriba al camí que anava des de l’ermita de Sant Benet, avui capella, a l’ermita de la Santíssima Trinitat i conegut actualment com a PR-C 19. Seguir aquest camí a la dreta en direcció a la capella de sant Benet. Als pocs metres, es passa per una porta restes de l’antic projecte de tancar el recinte del monestir.

1 hora 23 minuts. Capella de Sant Benet. A l’esquerra del camí queda la capella de sant Benet. Seguir baixant per unes escales.

1 hora 24 minuts. Bifurcació. A l’esquerra del camí de sant Benet surt un corriol que és una drecera per anar a trobar el camí del Pla de la Trinitat, actual GR -172.

1 hora 26 minuts. Bifurcació. Cruïlla amb el camí del Pla de la Trinitat, actual GR -172. Agafar aquest camí en direcció nord girant a l’esquerra.

1 hora 32 minuts. Pou del Saurí. Restes d’una antiga obra feta per buscar aigua en el massís montserratí. Antigament, hi ha havia un gran pou on es veien algunes de les construccions de la prospecció. Actualment, al costat del camí hi ha un petit pou, mig tapat per la vegetació i algun ferro del telefèric emprat per pujar el material.

1 hora 36 minuts. Pla de la Trinitat. Àmplia esplanada al peu dels Flautats i l’ermita de la Santíssima Trinitat. És una important cruïlla de comunicacions. D’aquest indret surten diversos camins. Un mena a l’ermita de la Santíssima Trinitat; l’altre a l’ermita de la Santa Creu i a sant Dimes; i és l’inici de l’important camí de l’Arrel, avui camuflat sota el nom de GR-172, que condueix cap al monestir de Santa Cecília pel pas de l’Arrel flanquejant el massís a mitja alçada per la seva vesant nord.  Continuar pel camí de l’Arrel.

1 hora 52 minuts. Canal del torrent de la font del Gat. Abandonat el pla de la Trinitat, el camí s’orienta cap el nord i comença a flanquejar, en suau baixada, la base de les agulles i roques de l’extrem est de la regió dels Flautats. La vista s’obre a la plana dels Bages, les muntanyes de sant Llorenç del Munt i a la serralada del Pirineu. S’entra dins d’un petit bosquet. Tot seguit el camí passa per restes d’un carbonera i després pel filat construït per tancar el recinte montserratí. El camí continua baixant per dins del petit bosc fins trobar, a la dreta, l’extrem superior del camí de la canal de la font del Gat. Abandonar el camí de l’Arrel per baixar pel camí de la canal del torrent de la font del Gat.

2 hores 18 minuts. Pou del Gat o del Famades. Després de passar i creuar el torrent de la font del Gat vàries vegades s’arriba al pou del Gat, pou cimentat i tapat. Es continua baixant, deixant a la dreta dos camins que permeten arribar al camí dels Degotalls.

2 hores 22 minuts. Sant Jaume el Blanc. Final. Després d’arribar al final del camí de la canal de la font del Gat, es baixen unes poques escales s’arriba a la carretera del monestir a can Maçana. Es continua per ella en direcció a sant Jaume el Blanc on ha començat l’itinerari.

 

Baixar el track en format GPX
Baixar el track en format KMZ

image_pdfimage_print